Eerste Wikipediapagina geveild voor 750.000 dollar, opbrengst gaat naar advertentievrij sociaal medium

De eerste pagina die ooit op de online encyclopedie Wikipedia verscheen, is verkocht voor 750.000 dollar door veilinghuis Christie’s in New York. Ook de computer van oprichter Jimmy Wales, die destijds gebruikt werd om Wikipedia te creëren, werd verkocht voor 187.500 dollar. De online verkoop heette "The Birth of Wikipedia", en de opbrengst van de twee items gaat naar een advertentievrij sociaal medium.

De allereerste Wikipediapagina werd verkocht als een non-fungible token (NFT). Een NFT is een virtuele munt die ondeelbaar is en die gekoppeld wordt aan een virtueel goed. Je krijgt dan een digitaal certificaat dat je de eigenaar bent van iets op het internet.

Wat je gekocht hebt, staat dan nog steeds online en is vrij toegankelijk voor iedereen, maar de originele objecten hebben een nieuwe eigenaar. Zo verkocht de rockgroep Kings of Leon bijvoorbeeld in maart 50 exemplaren van een van hun liedjes als NFT. Op die manier kon je dus de unieke eigenaar worden van een van die 50 exemplaren, maar het liedje blijft wel openbaar en Kings of Leon blijft de auteur. 

Andere voorbeelden van "digitale kunstwerken" die al als NFT verkocht werden: de eerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey uit 2006 en de eerste emoticons :-) en :-(. 

De eerste pagina van Wikipedia werd nu verkocht voor 750.000 dollar (664.000 euro). De Amerikaanse ondernemer Jimmy Wales, die het platform op 15 januari 2001 oprichtte, schreef daar destijds "Hello, World!". Later die dag werd daar "Dit is de nieuwe WikiPedia!" van gemaakt. 

Computer van oprichter

Naast de eerste webpagina van Wikipedia werd ook de computer verkocht waarop Wikipedia-oprichter Jimmy Wales de eerste pagina programmeerde. Het gaat over een Strawberry iMac en die leverde 187.500 dollar op (166.000 euro).

AFP or licensors

De opbrengst van de veiling gaat naar WT.social, een project van Jimmy Wales om een advertentievrij sociaal medium te creëren.

Wikipedia is in de afgelopen 20 jaar uitgegroeid tot een platform waar maandelijks meer dan 250.000 mensen vrijwillig aan meewerken. Er bestaan op Wikipedia inmiddels 300 talen, waaronder het Nederlands. De website wordt maandelijks meer dan 18 miljard keer bekeken.

Meest gelezen