Foto: lokaal bestuur Hove

Hove bestaat 750 jaar en viert dat met nieuwe reuzin "Moe Lies" naar beeld van eerste eeuweling in gemeente

In 2022 bestaat de gemeente Hove 750 jaar en dat gaat er niet onopgemerkt voorbij. De gemeente maakt ter ere van die verjaardag een reuzin, Moe Lies. De vrouw heeft echt bestaan en was de eerste 100-jarige in de gemeente. "De nieuwe reuzin wordt de vrouwelijke tegenhanger van onze andere reus, Peer De Garde", vertelt gemeenteraadslid Gerda Lambrecht (N-VA) op Radio 2 Antwerpen. 

Met het nieuwe jaar nadert in Hove ook een belangrijk jubileum, namelijk het 750-jarig bestaan van de gemeente. Om die verjaardag op gepaste wijze te vieren, maakt de gemeente een reuzin: Moe Lies. De reuzin treedt de bestaande reus Peer De Garde bij, die al langer door de straten in Hove marcheert. 

"Peer De Garde is nog een champetter geweest bij ons. Hij was een hele strenge man. We vonden dat daarvoor een vrouwelijke tegenhanger moest komen", vertelt gemeenteraadslid Gerda Lambrecht (N-VA) op Radio 2 Antwerpen. "Moe Lies was een heel gekend figuur in Hove, want ze was in 1978 de eerste 100-jarige in de gemeente. Dat was toen een unicum, wat gepaard ging met een groot feest. Verder was Moe Lies ook heel actief in het verenigingsleven. Ze is dus heel representatief voor onze gemeente."

Beluister hier het gesprek over reuzin Moe Lies op Radio 2 Antwerpen:

"Moe Lies is uiteindelijk 103 geworden. Ze was een moeder van 6 kinderen en een van onze medewerksters op de dienst Vrije Tijd is haar kleindochter. Zij begeleidt heel het proces van dichtbij", gaat Lambrecht verder. 

Dat proces is intussen al mooi gevorderd. Het geraamte en het hoofd van de reuzin is klaar, mede dankzij de hulp van de gemeentelijke kunstacademie. "En de lokale damesclub houdt zich bezig met de naaiwerken voor de kledij. Daarmee staat of valt alles, natuurlijk", zegt Lambrecht. Op de grote onthulling is het nog even wachten tot 10 juli. Dan volgt er ook een grote reuzenstoet door de gemeente om Moe Lies aan het grote publiek voor te stellen. 

Meest gelezen