Copyright Thomas Truyen

Kikkererwtenoogst in provincie Oost-Vlaanderen mislukt

De oogst van de kikkererwtenteler Thomas Truyen in Zwalm is mislukt. Afgelopen zomer zag het er al niet goed uit met de vele regen, want kikkererwten hebben net veel droogte nodig. Nochtans was de oogst vorig jaar, toen het voor de eerste keer in ons land werd geprobeerd, wél gelukt. "Veel heeft te maken met de klimaatverandering", zegt Truyen.

De tweede kikkererwtenoogst in Oost-Vlaanderen is jammer genoeg niet gelukt, schrijft het wetenschapsmagazine EOS. Gemakkelijk is het telen van zuiderse gewassen in ons klimaat niet aangezien België een nogal wisselvallig weerbeeld heeft. Kikkererwten, maar ook andere zuiderse gewassen zoals sojabonen en quinoa, doen het vooral goed in een warmere en drogere omgeving. Landbouwingenieur Thomas Truyen uit Zwalm kweekt al twee jaar kikkererwten en de oogst was vorig jaar wel gelukt. Door de vele regen afgelopen zomer heeft het dit jaar niet mogen zijn.

Het weer wordt extremer: vaak droger en warmer, maar soms zal er eens een extreem nat jaar bij zijn
Landbouwingenieur Thomas Truyen

"Vorig jaar was het heel warm en droog. Dat is perfect voor kikkererwten. Maar dit jaar was helemaal het tegenovergestelde: het was nat, somber en koud." Dat past in het plaatje van de klimaatverandering, zegt hij: "Het weer zal extremer worden. Vaak droger, warmer en zonniger, maar er zal wel eens een jaar bij zijn dat het extreem nat zal zijn."

Moeilijk bij nat weer

Kan een kweker van zuiderse gewassen aanpassingen doen als voorbereiding op zo'n wispelturig klimaat? "Dat is heel moeilijk", zegt Truyen. "Je kan weinig doen aan extreme regenbuien. Bij droogte kan je wél aan carbonfarming doen door veel koolstof in de bodem te brengen en vocht in de grond vast te houden."

We gaan meerdere jaren nodig hebben om te onderzoeken of het lukt of niet
Landbouwingenieur Thomas Truyen

Het telen van, voor ons land nieuwere, gewassen zoals de kikkererwten zit nog wat in een experimentele fase. "We gaan veel tijd nodig hebben om te kijken hoeveel keer het bijvoorbeeld op 10 jaar tijd gelukt of mislukt is. We gaan ook bekijken of er toch iets kan geoogst worden tijdens de moeilijke jaren. Daar worden de nodige onderzoeken voor gedaan", zegt Truyen.

Steun vanuit overheid

Alleen kunnen de landbouwers het niet trekken, maar de overheid is bereid om de landbouw van dergelijke gewassen te steunen, zegt Truyen. "Die zal bepaalde projecten bij onderzoeksinstellingen ondersteunen. Niet alleen financiële ondersteuning, maar ook technische." Onder meer het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek ILVO uit Melle onderzoekt het telen van kikkererwten en ondersteunt de telers met de nodige technische kennis.

De oogst van vorig jaar is nochtans bemoedigend, vindt Truyen nog: "Maar we moeten het vooral blijven proberen."

Meest gelezen