Marktkramers- en bezoekers over plannen om Genkse stadscentrum te vergroenen: “Hopelijk even praktisch als aantrekkelijk”

De plannen om van de Grote Markt in Genk een stadsbos te maken en ook de rest van het stadscentrum een flinke vergroeningskuur te geven, worden op de donderdagmarkt druk besproken. Brigitte Monard van het marktkraam Philips dameskleding geeft de beslissing alvast een kans: “Genk kan absoluut een opfrisbeurt gebruiken, op voorwaarde dat de ingenieurs de herinrichting ook voor ons marktkramers aantrekkelijk maken.”

Woensdagavond stelde het Genkse stadsbestuur in de stedelijke schouwburg de plannen voor om het centrum te vergroenen. De Grote Markt wordt een stadsbos en ook het Sint-Martinus- en het Stadsplein krijgen een klimaatvriendelijke metamorfose. De eerste bezoekers op de donderdagmarkt reageren positief: “De huidige betonnen vlakte is niet bepaald aantrekkelijk”, vindt een vrouwelijke zeventiger. “Ik hoop wel dat de vergroening in samenspraak met de marktkramers zal verlopen. Het centrum is nog niet zo lang geleden aangepakt, dus er zal zeker ook onbegrip zijn." 

Europalaan

Brigitte Monard van Philips dameskleding staat met haar kraam op de Grote Markt  in Genk. “We maken in meerdere gemeentes mee dat de open ruimte ingrijpend verandert”, vertelt ze. “Het centrum van Genk kan veel gezelliger, dus ik vind een stadsbos geen slecht idee. Hopelijk houden de ingenieurs ook rekening met ons, en kijken ze niet enkel naar het esthetische. Voor een volwaardig alternatief op de Europalaan sta ik zeker open, al wil ik tijdens al die werken ook graag ergens terecht kunnen met mijn winkel.”

(Lees verder onder de foto.) 

Op dit moment staat er een grote schaatsbaan op de Grote Markt in Genk.

Een standhouder van pyjama’s tegenover Shopping 3 is sceptischer. “Wij betalen veel geld voor deze uitstekende plek op het Sint-Martinusplein, en willen hier graag blijven staan. In de nieuwe plannen staat dat de horeca eventueel terrasruimte in het groen kan verwerken. Maar op donderdagen trekken wij marktkramers net heel wat potentiële horecaklanten aan. Ik betwijfel of groen zal opwegen tegen de bedrijvigheid van de markt.”

Hopelijk wordt de Grote Markt als ontmoetingsplaats versterkt dankzij het stadsbos.

Bezoeker van de donderdagmarkt

Een andere marktbezoeker beschouwt de Grote Markt dan weer als een ontmoetingsruimte: “In de zomer eten veel mensen hier een ijsje en spelen er een heleboel kinderen. Het zou fijn zijn dat dit concept door een stadsbos niet in het gedrang komt, maar net verder wordt versterkt.”

Meest gelezen