De Nederlandse kroonprinses werd op 7 december 18.
No usage in the Netherlands

Te veel volk op feestje Nederlandse kroonprinses Amalia, premier Rutte: "Het zijn ook mensen, we maken allemaal fouten" 

Neen, de Nederlandse koninklijke familie voelt zich niet verheven boven het volk door zich niet aan de coronaregels te houden. Zo reageert de Nederlandse premier Mark Rutte op een rel over het verjaardagsfeestje van kroonprinses Amalia afgelopen weekend, waar te veel volk aanwezig was. "Het zijn ook mensen, we maken allemaal fouten." 

Afgelopen weekend werd in de tuin van Huis ten Bosch, het paleis waar koning Willem-Alexander en zijn gezin wonen, een verjaardagsfeestje gehouden voor kroonprinses Amalia. Zij werd op 7 december 18 jaar.

Op het feest zouden officieel 21 mensen uitgenodigd zijn, maar volgens sommige Nederlandse media waren er zeker 100 mensen. 21 of meer, het is in elk geval tegen het advies van de overheid om thuis, binnen of buiten, niet meer dan 4 gasten buiten het gezin te ontvangen, wegens het hoge aantal coronabesmettingen in Nederland.

Na het reisje naar Griekenland vorig jaar, toen op reis gaan sterk afgeraden werd, hield de koninklijke familie zich dus opnieuw niet aan het advies van de Nederlandse regering. De familie brak de reis toen af onder druk van de negatieve publiciteit en betuigde er achteraf spijt over.

Maar de Nederlandse ontslagnemende premier Mark Rutte tilt blijkbaar niet al te zwaar aan de recidive. Dat er op het feestje te veel gasten waren, toont volgens Rutte aan "hoe we in Nederland allemaal af en toe met alle regels worstelen", zei hij voor de camera's van verschillende televisiezenders.

Bekijk de reactie van ontslagnemend premier Rutte op het nieuwe relletje over de koninklijke familie:

Videospeler inladen...

Volgens Rutte voelt de koninklijke familie zich "helemaal niet" verheven boven het volk. Koning Willem-Alexander heeft Rutte gemeld dat de koninklijke familie haar best heeft gedaan "om alles netjes te regelen", maar ze achteraf heeft ingezien dat het "toch niet goed is gegaan".

Het zijn ook maar mensen, voegt Rutte eraan toe, "we maken allemaal fouten". Na een vraag van journalisten waarom het toch weer eens misging bij de koninklijke familie, weigert de premier van een patroon te spreken. "Dat zijn veel te zware woorden. Deze koninklijke familie is zich er zeer bewust van hoe belangrijk het is dat we met zijn allen proberen die coronamaatregelen na te leven."

Archieffoto 2019: koning Willem-Alexander en zijn gezin in de tuin van Huis ten Bosch.

Meest gelezen