Ook burgerlijke partijen in zaak-Bart De Pauw gaan niet in beroep

De burgerlijke partijen in de rechtszaak rond tv-maker Bart De Pauw gaan niet in hoger beroep tegen de uitspraak van de correctionele rechtbank. In een gezamenlijk persbericht laten negen vrouwen en het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen weten dat ze met het vonnis erkenning hebben gekregen dat de feiten die Bart De Pauw pleegde wel degelijk strafbaar zijn. De Pauw werd vorige maand veroordeeld wegens stalking van 5 vrouwen en overlast met elektronische communicatiemiddelen bij 1 vrouw. 

Nadat Bart De Pauw vorige week al had laten weten dat hij niet in beroep gaat tegen zijn veroordeling, laten nu ook de negen vrouwen en het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen die zich burgelijke partij stelden, weten dat ze niet in beroep gaan tegen de uitspraak van de rechtbank. Dat melden ze in een persbericht.

"Mijn cliënten zijn tevreden dat het grensoverschrijdende gedrag van Bart De Pauw werd veroordeeld door de rechtbank en erkend als strafbaar", zegt advocaat Christine Mussche, die voor alle burgerlijke partijen optrad. "Dat was voor hen het belangrijkste." 

"De juridische strijd waar zij al vier jaar in verwikkeld zijn, en die er overigens niet kwam op hun initiatief, komt zo hopelijk tot een einde. Dat is voor hen een enorme opluchting. Het heeft veel moed, tijd en energie gevraagd, maar zij hebben wel een steen in de rivier verlegd door dit gedrag te durven aankaarten."

Niet volledig eens

Dat ze geen beroep aantekenen, wil echter niet zeggen dat ze het volledig eens zijn met het vonnis. Zo vinden de burgerlijke partijen het onbegrijpelijk dat de rechters geen rekening hielden met het herhaaldelijk karakter van de feiten en de belaging vrouw per vrouw hebben beoordeeld zonder naar het grotere geheel te kijken. 

"Zo wordt er nauwelijks aandacht besteed aan het telkens terugkerende patroon waar elke vrouw slachtoffer van werd, noch aan de machtsverhouding tussen De Pauw en de vrouwen", klinkt het.

Dit vonnis is een sterk maatschappelijk signaal dat grensoverschrijdend gedrag geen plaats heeft op de werkvloer. 

Liesbet Stevens (Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen)

Ook het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen zit op zijn honger met dit vonnis. Hun eis werd onontvankelijk verklaard. De rechtbank oordeelde dat deze zaak niets te maken heeft met gender. "Belaging, zeker op de werkvloer, is een uitgesproken gendergerelateerde problematiek", zegt directeur Liesbet Stevens. 

"Anderzijds is dit vonnis een sterk maatschappelijk signaal dat grensoverschrijdend gedrag geen plaats heeft op de werkvloer. Ook niet als je een machtige, populaire figuur bent. Als Instituut volgen wij daarom de slachtoffers in hun beslissing om niet in beroep te gaan tegen dit vonnis."

Beroepstermijn

De vrouwen die zich burgerlijke partij stelden, reageren nog niet. Zij willen de termijn van hoger beroep, die nog loopt tot 27 december, respecteren. Het parket heeft nog tot dan de tijd om eventueel in beroep te gaan. 

Meest gelezen