© VRT

Opvolger voor "De Kampioenen"?  "Bijna onmogelijk, er is geen receptenboekje", zegt regisseur Jan Verheyen

Een opvolger voor de populaire reeks "F.C. De Kampioenen". Het is één van de pistes waar de openbare omroep VRT aan denkt, om in de toekomst meer in te zetten op ontspanning en entertainment. Maar dat wordt geen makkelijke opdracht, denkt regisseur Jan Verheyen. "De tijden zijn veranderd, maar bonne chance."

De VRT maakte vandaag de resultaten bekend van "Jouw VRT", het grote onderzoek dat de openbare omroep heeft gehouden om te achterhalen wat de Vlaming daadwerkelijk vindt van de VRT. Uit het onderzoek blijkt dat 77 procent van de Vlamingen in het algemeen eerder tot zeer tevreden is over de VRT. Alleen vinden heel wat mensen het aanbod te serieus. Daarom wil topman Frederik Delaplace meer inzetten op ontspanning en denkt hij onder meer aan een opvolger voor "F.C. De Kampioenen". 

De populairste voetbalploeg van het land is al dertig jaar een gigantisch succes. Hoewel er al sinds 2011 geen nieuwe afleveringen meer gemaakt zijn - de Kerstspecial en de films buiten beschouwing gelaten - doen de herhalingen, zelfs van de eerste reeksen, het nog steeds ontzettend goed. 

"De herkenbaarheid is daarin een belangrijke factor", zegt regisseur Jan Verheyen in "De wereld vandaag" op Radio 1. Hij regisseerde een aantal films over De Kampioenen, die na het stopzetten van de reeks werden gemaakt. 

"Die amateur-voetbalploeg is een ontzettend herkenbare biotoop. Het is ontzettend Vlaams. Daarnaast zitten in die biotoop ook een aantal personages die uitvergrotingen zijn van mensen die we misschien wel kennen. De grote ondernemer die een voetbalclub bezit, de trainer die wat meer succes wil, de keeper die enkel voor de gezelligheid komt. Humor werkt vaak goed als het cultureel is bepaald. Dat is hier zeker het geval."

Beluister hier het gesprek met Jan Verheyen in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Een opvolger daarvoor vinden, wordt moeilijk, denkt Verheyen. "In de afgelopen decennia zijn er een aantal pogingen gedaan, zonder goede afloop. Er is geen receptenboekje, natuurlijk. Je kan bekende ingrediënten in een mixer gooien en hopen dat je een lekkere saus krijgt. Maar een opvolger vinden die zo populair is, lijkt bijna onmogelijk."

"De tijden zijn veranderd", argumenteert de regisseur zijn uitspraak. "Je kan nu overal kijken, op je smartphone, laptop of tv. Het is bijna onmogelijk om het hele gezin nog rond één toestel te brengen. Dat kan enkel nog bij evenementen, zoals de Rode Duivels. Daarnaast heb je zoveel verschillende "doelgroepen" of community's die nu allemaal naar hun eigen programma's kijken. Iets maken dat hen allemaal aanspreekt, is niet evident. Maar ambitie mag er zijn. Bonne chance."

Meest gelezen