Podcast: "In wat voor tijd leven wij? Ben ik te woke, ben ik te woke misschien?"

Het is een van de trendwoorden van 2021. Woke. Het woord begon als een wachtwoord voor zwarte Amerikanen. De linkerkant van het politieke spectrum adopteerde het woord en gaf er de betekenis aan dat je jezelf indentificeert als een fervent pleitbezorger van sociale rechtvaardigheid en dat je iemand bent die op de hoogte is van hedendaagse politieke zorgen. Aan de rechterkant van het politieke spectrum heeft het woord een negatieve betekenis, die van politieke correctheid. In deze podcast zoekt VS-correspondent Björn Soenens vanuit zijn Amerikaanse ervaringen naar wat er precies aan de hand is. Woke of niet woke?

Er lijkt een nieuwe generatie mensen opgestaan die zich bewust is van allerlei problemen en zorgen in de maatschappij en die die ook wil aanpakken. Diversiteit en inclusie staan bij sommige universiteiten voor een nieuwe vorm van morele zuiverheid. Een groeiende groep studenten deelt hun studiemateriaal of taalgebruik op in woke of niet-woke. En wie niet woke genoeg is, hoort er niet meer bij. Maar het woord leidt ook tot zogenaamde woke-terreur. Het zou onze jongeren vergiftigen.

Luister mee naar deze podcast van Björn Soenens over een maatschappij die tolt en draait, en op haar grondvesten davert. Woke, van alle kanten bekeken. Met het vergrootglas op de hypocrisie die aan de beide kanten aanwezig is. De klankmontage is van Daan Wallis.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Woke-terreur vormt volgens sommigen een bedreiging voor de vrije wetenschapsbeoefening, niet alleen op universiteiten maar ook in de maatschappij en bedrijven. Er is een strijd gaande, waarbij lastige gesprekken worden gemeden en geschillen op diversiteitsbeleid of identiteitspolitiek worden vermeden of opgeblazen in het nieuws en sociale media. Weerstand tegen woke wordt afgedaan als een vorm van wit racisme. 

Tegelijk worden heel nijpende problemen geregeld belachelijk gemaakt of onder de mat geveegd: ze worden betiteld als langtenerij of aanstellerig gedrag. Woke is een scheldwoord geworden, terwijl het velen net blij maakt, over een soort ontwaken, een bewustzijn dat de oude wereld dringend aan vervelling toe is en z’n vuile en vieze kleren mag afgooien, dat er eindelijk inlevingsvermogen ontstaat voor àlle verdrukten. 

Meest gelezen