Belga

Provincie Oost-Vlaanderen wacht op geld van Vlaamse regering voor fietsprojecten

De provincie Oost-Vlaanderen is boos op de Vlaamse regering omdat die niet met het beloofde geld over de brug komt voor fietsprojecten in de provincie. Het provinciebestuur heeft zelf al 12 miljoen euro geïnvesteerd in allerlei fietsprojecten in verschillende Oost-Vlaamse gemeenten. "Vlaanderen had beloofd om minstens de helft te betalen", zegt gedeputeerde Riet Gillis.

Het Oost-Vlaamse provinciebestuur vraagt zich af waar het geld blijft voor verschillende fietsprojecten in de provincie. Het wacht nog op een kleine 6 miljoen euro van de Vlaamse regering. Daarvan krijgt het dit jaar 3 miljoen euro, maar de provincie verwacht het volledige bedrag. "Wij hebben ons budget voor fietsprojecten al verdubbeld naar 12 miljoen euro, dan verwachten we van Vlaanderen dat het op zijn minst de bijdrage geeft die het beloofd had", klinkt het bij gedeputeerde Riet Gillis. 

Extra inspanning

En dat zal gevolgen hebben voor de fietsprojecten in Oost-Vlaanderen, zoals de fietssnelwegen, zegt Gillis. "Wij zijn volledige beheerder voor de aanleg van fietssnelwegen in de provincie, maar zonder geld van Vlaanderen stellen we ons de vraag of we de uitrol van die fietswegen nog verder kunnen zetten."

Het gaat in totaal om meer dan 100 fietsprojecten in bijna 40 gemeenten in Oost-Vlaanderen. "Ook Vlaanderen geeft aan dat het functioneel fietsroutenetwerk versneld uitgerold moet worden. Maar daarvoor wil het blijkbaar geen extra inspanningen doen", besluit Gillis.

Meest gelezen