Hoe en waar krijg ik nu sneller mijn prik? Jouw vragen over de boostercampagne beantwoord

Bijna iedereen in Vlaanderen die al twee inentingen tegen corona kreeg, komt voor eind januari in aanmerking voor een boosterprik. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid. De boostercampagne wordt dus versneld, maar hoe zal het allemaal precies in zijn werk gaan? Kan je bijvoorbeeld sneller aan de beurt komen? En moet dat in hetzelfde vaccinatiecentrum? Vlaams minister van Welzijn en Gezondheid Wouter Beke (CD&V) beantwoordt jullie vragen.

Om sneller een dam te kunnen opwerpen tegen de besmettelijke omikronvariant, beslisten de ministers van Volksgezondheid gisteren om de intervalperiode voor de boosterprik te verkleinen voor mensen die Pfizer of Moderna krijgen. Voortaan moeten zij geen zes maanden meer wachten, maar is een boosterprik al mogelijk vier maanden na de tweede prik. 

Het nieuws heeft grote gevolgen voor de vaccinatiecentra die sneller prikken zullen moeten zetten, maar is natuurlijk ook belangrijk voor al wie nog zo'n derde prik moet krijgen. We legden jullie vragen voor aan Vlaams minister van Welzijn en Gezondheid Wouter Beke (CD&V) in #steljevraag.

Elke volwassene die al één (Johnson&Johnson) of twee (AstraZeneca, Pfizer of Moderna) keer gevaccineerd werd tegen het coronavirus, wordt uitgenodigd om een extra prik te krijgen. Die prik moet onze immuniteit een nieuwe boost geven, vandaar de naam. “We worden nu geconfronteerd met de omikronvariant en dat is toch wel een bijzondere uitdaging. Die heeft voet aan land gezet, we zien ook dat die in toenemende mate oprukt. Wetenschappelijk onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk toont aan dat het boostervaccin onze weerstand tegen symptomen met 70 procent kan doen stijgen. In die zin is vaccineren daar toch wel het beste antwoord op”, argumenteert Beke.

Voorlopig is de boosterprik nog niet goedgekeurd voor mensen jonger dan 18 jaar. “Het Europees Geneesmiddelenagentschap heeft daarvoor nog geen goedkeuring gegeven, maar ik denk wel dat ze dit aan het bekijken zijn.”

Ook wie zich nog niet eerder liet vaccineren, kan nog geen boosterprik gaan halen. “Je moet de drie vaccins doorlopen want op dit ogenblik is de boosterprik deel van de basisvaccinatie”, weet Beke. “De boosterprik wordt gezet met het bestaande vaccin van Pfizer (hele dosis, red.) of Moderna (halve dosis, red.). Dus aan alle mensen die nog geen eerste en tweede prik gingen halen, zou ik zeggen: laat u in godsnaam zo snel mogelijk vaccineren.”

Dat hangt af van welk vaccin je gekregen hebt en wanneer. Mensen die een prik van J&J kregen, moeten twee maanden wachten voor ze een boosterprik kunnen krijgen. Bij mensen die werden ingeënt met AstraZeneca, moet er een termijn van vier maanden tussen de laatste prik en de boosterprik zitten. En nu is dus ook beslist dat dezelfde termijn van vier maanden geldt voor mensen die met Pfizer of Moderna zijn gevaccineerd.

De bedoeling is om tegen eind januari zoveel mogelijk mensen de kans te geven een boosterprik te ontvangen. Daarvoor zal de capaciteit van de vaccinatiecentra uitgebreid worden. Dit jaar worden nog 500.000 mensen extra gevaccineerd, maar vooral in januari zal het hard gaan, met 700.000 tot 800.000 inentingen per week. 

Vanaf vrijdag 17 december zullen vaccinatiecentra mensen met het verkorte interval kunnen uitnodigen. Om dat snel te kunnen doen, kunnen ze naast de klassieke uitnodigingen ook mensen oproepen via QVAX. 

“Ik zou dus willen vragen aan die mensen om zich in te schrijven op QVAX. Heel veel vaccinatiecentra hebben op dit ogenblik geen wachtlijsten meer op QVAX, omdat ze al zo hard gewerkt hebben. Als je je nu inschrijft, dan kunnen de vaccinatiecentra daar ook mee aan de slag”, weet Beke.

Brusselaars van 18 jaar of ouder kunnen een afspraak maken via het platform BRUVAX of het callcenter, bereikbaar op 02 214 19 19. 

“Ik kan alleen maar oproepen: registreer je op QVAX”, reageert Beke. “Dat is de snelste manier waarmee de vaccinatiecentra aan de slag kunnen om je zo snel mogelijk te vaccineren.”

Volgens Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft het geen zin om je nog in te schrijven op QVAX als je al een uitnodiging kreeg en je afspraak vastligt. 

Als je toch niet meer kan wachten, is het altijd mogelijk om eens langs te gaan bij jouw vaccinatiecentrum en daar te horen of er toevallig nog ergens plaats is, aldus Moonens.

"Nee, dat is niet de bedoeling", zegt Beke.

Videospeler inladen...

Het klopt dat niet alle vaccinatiecentra al even ver staan op het vlak van boosterprikken. “Dat heeft te maken met de verschillende bevolkingssamenstellingen. Als er veel oudere mensen in je gemeente wonen, is het natuurlijk logisch dat je er langer over doet voor je aan de 50- of 30-jarigen bent”, legt Beke uit. “Maar het is niet zo dat er maanden verschil zit tussen de vaccinatiecentra.” 

Naar het einde van de boostercampagne toe (eind januari) kan het dat vaccinatiecentra wel zullen samenwerken om de werklast te spreiden. Maar dat zal dan besproken worden.

Volgens minister Beke blijven twee vaccinaties voorlopig volstaan voor een groen Covid Safe Ticket (CST):

Videospeler inladen...

Ook als je de boosterprik weigert, heeft dat voorlopig nog geen invloed op het gebruik van je coronapas in ons land. “Dat zijn de spelregels vandaag, maar ik sluit niet uit dat die spelregels aangepast zullen worden in functie van de nieuwe omikronvariant waar we ons tegen moeten wapenen”, waarschuwt Beke.

Neen, vindt minister Beke. "Ik kan iedereen aanraden om de booster te laten zetten als hij of zij een uitnodiging krijgt", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Het is de belangrijkste bescherming die we op dit moment hebben."

Volgens experts is het zeker goed mogelijk dat er nog extra prikken zullen komen, als blijkt dat de immuniteit weer wat afneemt. Dé grote vraag: wanneer? En voor wie? 

Het zijn ook vragen die minister Beke heeft. "Deze pandemie heeft zijn laatste karakteristieken nog niet laten zien. We moeten voortdurend schakelen en aanpassen. Ik sluit niet uit dat er een vierde vaccinatie zal komen, maar ik kan nu niet zeggen wanneer dat zal zijn en voor wie."

Een andere vraag is dan weer: hoe zullen ze in de toekomst gezet worden? Kunnen we de vacctinatiecentra open houden of zetten in de toekomst vooral dokters en verpleegkundigen die? "Momenteel moeten de vaccins van bijvoorbeeld Pfizer diepgevroren bewaard worden. Een apotheker moet die dan klaarmaken. Er komt een vloeistof bij en ze moeten een voor een opgetrokken worden. Dat is helemaal anders dan bijvoorbeeld de griepspuit, die kant en klaar is. Als de producenten dat kunnen waarmaken, kunnen we misschien meer de eerstelijnszone inzetten."

De volledige #steljevraag met Vlaams minister van Welzijn en Gezondheid Beke (CD&V) kan je hier bekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen