(c) Bram Saeys/Hollandse Hoogte

Ryanair gaat meer dan 30.000 gedupeerde reizigers van "stakingszomer" in 2018 vergoeden

De vliegtuigmaatschappij Ryanair gaat meer dan 30.000 reizigers vergoeden die in de zomer van 2018 in ons land hun vlucht geannuleerd zagen. In de zomer van 2018 werden door stakingsacties van Ryanairwerknemers op de luchthavens van Zaventem en Charleroi bijna 200 vluchten geannuleerd of vertraagd. En Ryanair gaat die reizigers nu een waardebon geven tussen de 250 en 400 euro, die na een jaar ook in geld kan worden uitgekeerd. 

Het was consumentenorganisatie Test Aankoop die na de vele stakingen bij Ryanair in 2018 een vordering instelde tegen Ryanair. Op verschillende momenten tijdens de "stakingszomer" van 2018 legden Ryanairwerknemers op de luchthaven van Charleroi en Zaventem (maar ook in het buitenland) het werk neer. Vanuit Charleroi en Zaventem alleen al werden daardoor een kleine 200 vluchten geannuleerd of vertraagd. 

Ryanair weigerde de gedupeerde reizigers te vergoeden, en Test Aankoop spande een rechtszaak aan. Maar Ryanair heeft nu toch - buiten het gerechtelijk kader - een schikking getroffen met Test Aankoop. Het gaat over reizigers - zo'n 33.000 - die op 25 en 26 juli, 10 augustus en 28 september 2018 hun vlucht geannuleerd of vertraagd zagen door de stakingsacties van Ryanairpersoneel in de luchthavens van Zaventem en Charleroi op dat moment.

De gedupeerde reizigers krijgen een waardebon van Ryanair tussen de 250 en 400 euro (afhankelijk van onder meer bestemming en afstand), die 4 jaar geldig is. Als de bon binnen het jaar niet is opgebruikt, kan die worden uitbetaald. In de praktijk kan dat vanaf midden april 2023, aldus Test Aankoop.

Ook andere "aanvaardbare extra kosten" komen trouwens in aanmerking voor vergoeding, als ze rechtstreeks gelinkt zijn aan de geschrapte of vertraagde vlucht. Denk daarbij aan gemaakte taxikosten, of kosten voor het (her)boeken van hotels. 

Ryanair zal alle betrokken passagiers nog voor het einde van het jaar een mail sturen waarmee ze de waardebon kunnen aanvragen. Als iedereen dat doet, zal de operatie Ryanair tussen 8 en 13 miljoen euro kosten. 

Meest gelezen