Merel Huybrechts, via Instagram

Merel (17) uit Destelbergen scoort op Instagram met "urbex"- fotografie: "Ik maak foto's van verlaten gebouwen"

De 17-jarige Merel Huybechts uit Destelbergen heeft al meer dan 13.000 volgers op Instagram door haar bijzondere hobby: "urban exploring", of kortweg "urbex". Letterlijk vertaald betekent dat: "het verkennen van stedelijke gebieden". In de praktijk bezoekt Merel vervallen gebouwen om er foto's te nemen.

Merel Huybrechts uit Destelbergen lijkt op het eerste gezicht een doodgewone tiener, maar op Instagram heeft ze meer dan 13.000 volgers omdat ze urban explorer is. "Ik fotografeer verlaten gebouwen. Dat kunnen gewone huizen zijn, maar ook ziekenhuizen of fabrieken. Alles kan verlaten zijn en van alles kunnen wij foto's maken", vertelt Merel op Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Het liefst zijn de gebouwen niet alleen verlaten, maar zelfs al een beetje vervallen. Dat levert de mooiste foto's op." 

Toevallig ingerold op haar 14e

"Ik ben heel toevallig met urbex begonnen. Het is niet zo dat ik op een dag opstond en dacht: vandaag ga ik eens foto's maken van verlaten gebouwen", lacht ze. "Toen ik op uitstap was met mijn familie, kwamen we een mooie villa tegen. We gingen wat dichterbij en zagen dat het vervallen was en helemaal overwoekerd. En wat bleek? De deur stond open!" En zo geschiedde: Merel nam binnen een kijkje, was overdonderd door de schoonheid van de leegte en besloot dat ze dat nog vaker wilde doen.

In het begin deed ik alles met de fiets. Ik fietste zelfs tot in Wallonië
Urbex-fotografe Merel Huybrechts uit Destelbergen

In het begin was het niet zo eenvoudig voor Merel om verlaten locaties te bezoeken. "Ik was nog maar 14, dus ik moest alles met de fiets doen. Ik heb veel kilometers afgelegd, door heel Vlaanderen, zelfs tot in Wallonië.", vertelt ze. "Ik kon toen ook maar 1 locatie per dag bezoeken. Maar nu heb ik een vriendin waarmee ik ga urbex'en, en haar papa voert ons met de auto."

Ethische code

Je mag niks kapotmaken of meenemen. Het moet lijken alsof je daar nooit bent geweest
Urbex-fotografe Merel Huybrechts uit Destelbergen

Wie aan urban exploring wil doen, moet zich wel aan een paar regels houden, benadrukt Merel. "Urbex draait echt om respect voor het verlaten gebouw. Als het dicht is, is het dicht en mag je niet inbreken. Als je wel kan binnengaan, en dat ook mag van de eigenaar van het gebouw, dan mag je natuurlijk niks meenemen. Als elke urban explorer iets zou meenemen, is die plaats binnen de kortste keren leeg en dan heb je niks meer om te fotograferen. Je mag uiteraard ook niks kapotmaken. Kort samengevat: het moet lijken alsof je daar nooit bent geweest."

Om te vermijden dat er mensen met slechte bedoelingen naar zo'n verlaten gebouw gaan, houden urban explorers de locaties geheim. "Het is echt een no go om locaties en coördinaten openbaar te maken. Dan trek je de foute mensen aan en gaat iedereen er binnenwandelen alsof het een toeristische attractie is. Voor je het weet schiet er dan niks meer van over."

Meest gelezen