Hoge Gezondheidsraad geeft positief advies voor coronavaccin kinderen vanaf 5 jaar

De Hoge Gezondheidsraad geeft een positief advies om ook kinderen vanaf 5 jaar te vaccineren met het coronavaccin. Dat verneemt VRT NWS. Het zijn de ministers van Volksgezondheid die - wellicht maandag - officieel zullen beslissen. Minister Frank Vandenbroucke is alvast voorstander. 

Eind vorige maand zette het EMA, het Europees Geneesmiddelenbureau, al het licht op groen om het vaccin van Pfizer en BioNTech te zetten bij kinderen van 5 tot en met 11 jaar. De voordelen zijn groter dan de mogelijke risico's, zeker bij kinderen met een verhoogd risico door onderliggende aandoeningen, zo klonk het toen in een mededeling. 

In ons land werd er dan meteen naar de Hoge Gezondheidsraad gekeken, die een advies voor ons land moest formuleren. Dat advies ligt er nu én is positief, zo verneemt VRT NWS. De kans dat gezonde kinderen in het ziekenhuis belanden met een coronabesmetting is zeer klein, zo benadrukt de Hoge Gezondheidsraad in het advies, al zijn er wel al gevallen gemeld. 

Maar kinderen die besmet zijn, kunnen het virus verspreiden in de school, het gezin en bij kwetsbare groepen, zo staat er nog in het advies. Als kinderen gevaccineerd worden, zal het virus minder kunnen rondgaan. "Dat is ook positief voor kinderen, omdat het schoolsluitingen en quarantaines mee helpt voorkomen."

Wel moet er voor de raad voorrang worden gegeven aan kinderen die in contact komen met risicopatiënten of kinderen die zelf onderliggende aandoeningen hebben. Die laatste groep heeft namelijk wel meer kans om in het ziekenhuis of zelfs intensieve zorg te komen met een besmetting, zo zegt de Hoge Gezondheidsraad. Vaccinatie voor de andere kinderen is een "individuele en vrijwillige beslissing", zo klinkt het nog. Er mag dus volgens de raad nooit een coronapas aan worden gekoppeld. 

"Vier tot vijf miljoen kinderen hebben dit vaccin al gekregen en dat gebeurde zonder noemenswaardige nevenwerkingen", legt Marc Van Ranst uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Het advies belandde vanavond ook op tafel van de Taskforce Vaccinatie, die met een advies richting de minister van Volksgezondheid zal trekken. Het advies van de Hoge Gezondheidsraad lijkt voor hen haalbaar, al zijn er nog een paar praktische punten die nog moeten worden uitgeklaard. Daarnaast moet er ook nog een advies van het comité bio-ethiek komen, maar dat zal naar verluidt in de lijn liggen van wat de Hoge Gezondheidsraad adviseert. 

Het zullen de ministers van Volksgezondheid zijn die maandag officieel de knoop zullen doorhakken. 

Hoe zou een vaccinatie voor kinderen werken?

Bij kinderen wordt gewerkt met verlaagde dosis van 10 microgram, vergeleken met 30 microgram voor volwassenen. Net als bij volwassenen krijgen zij twee prikjes in de bovenarm, met een tussentijd van drie weken. 

Pfizer voerde een studie uit met zowat 2.000 kinderen, en concludeerde dat het vaccin een effectiviteit heeft van 90,7 procent tegen symptomen vanaf dag 7 na de tweede dosis. De effectiviteit van het vaccin zal verder opgevolgd worden. 

Uit de klinische tests bleek nog dat kinderen minder vaak bijwerkingen hadden na de prik. Ernstige bijwerkingen zijn niet vastgesteld. Om zeldzame bijwerkingen op te merken is de testgroep te klein, zegt Pfizer. De meest voorkomende bijwerkingen uit de studie waren dezelfde als die bij volwassenen: pijn op de plaats van inspuiting, eventueel moeheid en mogelijk koortsachtige symptomen. 

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil nog niet vooruit lopen op de beslissing, maar benadrukt wel dat hij zelf voorstander is om het vaccin aan te bieden aan kinderen. "Je beschermt ermee de wereld waarin de kinderen leven. Als ouders, leerkrachten en grootouders besmet raken omdat het virus langs de kinderen passeert, is dat natuurlijk ook niet leuk voor de kinderen."

De beslissing zal uiteindelijk maandag vallen, wellicht. "We moeten hier rustig de tijd voor nemen. Hoe dan ook moeten we niet bliksemsnel hiermee gaan, als we positief beslissen. Het lijkt me logisch dat we eerst inzetten op de boosters voor de volwassenen. Ik sluit niet uit dat beide campagnes deels overlappen, maar dat is niet zo evident. Iemand die al twee keer in een vaccinatiecentrum is geweest, kent het daar. Bij kinderen is dat toch iets helemaal anders."

Maar van een eventuele coronapas voor kinderen, zoals dat bij volwassenen nu is, wil Vandenbroucke niet weten. "De nadruk moet echt wel op vrijwillig liggen, nog meer dan bij volwassenen", zegt hij. "Nooit gaan we zeggen dat een kind dat niet gevaccineerd is bepaalde zaken niet mag doen op school of op schoolreis. We zullen geen onderscheid maken binnen kinderen."

Bekijk het gesprek met minister Vandenbroucke uit "De afspraak" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen