Vilvoorde koopt 213 CO2-meters aan: "We wachten niet op subsidies van de overheid"

De stad Vilvoorde heeft voor bijna 19.000 euro aan CO2-meters aangekocht. Op die manier staat er in elk klaslokaal, refter of leraarskamer van het stedelijk onderwijs een meter die de luchtkwaliteit bewaakt. Opvallend: de stad heeft de investering zélf gedaan en wacht dus niet op aangekondigde subsidies van de Vlaamse Overheid. 

De stad Vilvoorde kocht in totaal 213 CO2-meters aan, goed voor bijna 19.000 euro. In elk klaslokaal, elke refter of leraarskamer van het stedelijk onderwijs bevindt zich nu zo'n meter. Hoewel de Vlaamse regering heeft aangekondigd de aankoop te subsidiëren, wilde de stad daar niet op wachten. Dat vertelt schepen van Onderwijs Jo De Ro (Open VLD): "Als we moeten wachten op het geld van de Vlaamse overheid is het al januari, februari of zelfs maart. Dan hebben we maanden verloren. Bovendien gaan dan alle scholen plots CO2-meters bestellen. Dat kan problemen geven bij de levering, omdat de wachttijden dan oplopen door de rush."

De Ro zegt ook dat de stad hele goeie ervaringen heeft met de eerste CO2-meters die bij het begin van het schooljaar werden geïnstalleerd. "We hebben dan ook hetzelfde type gekocht. Dat komt het personeel en de leerlingen alleen maar ten goede."

 

Werking CO2-meter

Het Stedelijk Onderwijs in Vilvoorde heeft zes basisscholen, twee academies voor deeltijds kunstonderwijs en twee scholen voor buitengewoon onderwijs. Die zijn allemaal uitgerust met CO2-meters. Daarmee kan de luchtkwaliteit van klassen, refters en leraarkamers gemeten worden. Wordt de lucht goed ververst, dan is de kans op besmetting met het coronavirus namelijk een stuk kleiner. De CO2-meters zijn dus erg handig om besmettingen tegen te gaan.  

Meest gelezen