1 miljoen euro voor WO II-museum Liberation Garden in Leopoldsburg

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) kent via Toerisme Vlaanderen 1 miljoen euro toe voor de uitbouw van het nieuwe belevingsmuseum Liberation Garden in Leopoldsburg. “Het wordt het eerste Vlaamse ankerpunt van de European Liberation Route, die mijlpalen uit de Tweede wereldoorlog in Europa met elkaar verbindt.“ Met het museum wil Leopoldsburg internationale toeristen lokken. 

Het belevingsmuseum Liberation Garden opent volgend najaar de deuren. In het gerenoveerde Chinees paviljoen, een militair gebouw uit de 19de eeuw, wordt een beeld geschapen van Leopoldsburg als garnizoensstad. In een aanpalende nieuwbouw ligt de focus op de Tweede Wereldoorlog.  

Dat het museum in Leopoldsburg komt is geen toeval. Tijdens de bezetting gebruikte nazi-Duitsland het reusachtige militaire kamp van Leopoldsburg voor de opleiding van Duitse troepen en voor de opsluiting van tegenstanders van het regime. Tijdens de bevrijding liep het geallieerde offensief er vast tussen de Kempische kanalen en ging Operatie Market Garden van start. 

Ankerpunt

“Liberation Garden wordt het eerste Vlaamse ankerpunt op de Liberation Route Europe, die de bevrijding van Europa in de verf zet en mijlpalen over heel Europa met elkaar verbindt", vertelt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA). "Door Liberation Garden uit te bouwen tot een toegangspoort tot de ‘Oosthoek van WO II’, wordt het een toeristische uitvalsbasis om WO II-plaatsen in de provincie en de ruimere regio te ontdekken."

Toerisme

“Voor de gemeente is dit een belangrijk project”, zegt burgemeester Kauffmann (CD&V). 'Enerzijds om het bijzondere verhaal van de garnizoensstad Leopoldsburg en WO II te bewaren voor de toekomst, anderzijds om nieuwe kansen te creëren voor de toeristische sector, voor de handel en voor de horeca in Leopoldsburg."

Beleving staat centraal, met een virtual reality bril vlieg je mee met een Spitfire

Marleen Kauffmann, burgemeester Leopoldsburg

In Liberation Garden staat beleving centraal. De bezoeker maakt de gevaren mee van een vijandelijke bezetting, stapt in de schoenen van de langverwachte bevrijders, moet dekking zoeken tijdens een bombardement en zit tussen de officieren tijdens de briefing van een militaire operatie. Met een virtual reality bril vlieg je mee naar de Rijn in een Spitfire. Tenslotte ontmoet de bezoeker historische personages, die hun verhaal vertellen als je hun hand aanraakt. 

Meest gelezen