Videospeler inladen...

Van diplomatenvrouw in Afghanistan tot asielzoeker in België: het verhaal van Razia Arefi, na de vlucht

VRT NWS heeft de voorbije maanden 10 vrouwen gevolgd die uit Afghanistan naar België zijn gevlucht voor de taliban. Ze werkten er voor de vzw Moeders voor Vrede, maar moesten hun land halsoverkop verlaten. Een van hen is Razia Arefi, de vrouw van een diplomaat. Bekijk in deze reportage hoe haar eerste maanden in ons land zijn verlopen.

Razia Arefi stond in Afghanistan aan het hoofd van de Belgische tak van Moeders voor Vrede, die bijna 20 jaar lang klassen oprichtte om vrouwen en meisjes te leren lezen, schrijven en rekenen. Ze begeleidde 27 meisjes, tot de taliban in augustus de macht overnamen en de school dichtging. Razia zelf, als werkneemster van een buitenlandse ngo, liep van dan af gevaar.   

BEKIJK - Het verhaal van Razia in "Terzake":

Videospeler inladen...

Met een aantal van haar collega's probeerde ze de luchthaven van Kaboel binnen te raken. "Daar was het echt gevaarlijk, want ze schoten op mensen en gebruikten traangas."

Uiteindelijk kwam ze toch in ons land terecht, waar ze samen met haar collega's onderdak kreeg in de jeugdherberg van Ieper, en daarna in het asielcentrum van Poelkapelle. Het contrast met haar oude thuis was groot: in Afghanistan woonde ze in een comfortabel huis, hier deelde ze een piepkleine kamer met drie lotgenoten. Het ontheemd zijn valt haar zwaar. "Ik hou van mijn land. Daar ben ik en kan ik iets betekenen voor de mensen, vooral voor de vrouwen." 

Intussen is Razia Arefi erkend als vluchteling, en kon ze zelfs haar man en zoon laten overkomen. Het leven houdt weer wat belofte in, en ze durft opnieuw te dromen. Opnieuw financieel op eigen benen staan is haar eerste betrachting. "In Afghanistan droomde ik er altijd van om in de politiek te gaan. Dat wil ik hier ook graag: voor de overheid werken en in de politiek gaan. Dat is mijn droom, dat is waar ik de hele tijd aan denk." 

Rudi Vranckx: "Moeders voor Vrede heeft in Afghanistan alles samen 7.000 jonge vrouwen en meisjes op weg gezet om een betere toekomst uit te bouwen"

Videospeler inladen...

Bekijk  hier ook de reportage op VRT NU
Van Kaboel tot Poelkapelle: 10 Afghaanse vrouwen op de vlucht

Meest gelezen