© Belga

Assisen Tongeren: Marc Castermans krijgt levenslang maar wenst de jury fijne feestdagen toe

De 53-jarige Marc Castermans uit Bilzen is vrijdag in het Tongerse hof van assisen veroordeeld tot levenslange opsluiting voor de moord op Genkenaar Ronald "Ronny" Vandereycken. Op 4 juni 2017 heeft Castermans het slachtoffer in Gellik (Lanaken) vermoord. Het lichaam van Vandereycken is nooit gevonden. Na het horen van zijn straf wenste Castermans de jury en het hof van assisen een prettige kerst toe.

Naast de levenslange opsluiting wordt Castermans voor een periode van vijftien jaar ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank. “Hij blijft hervallen in ernstig normoverschrijdend gedrag. Het recidivegevaar is groot”, klonk het bij de voorzitter tijdens het voorlezen van de straf. “Castermans vormt een reëel en ernstig gevaar voor de samenleving. De maatschappij moet daarom maximaal beschermd worden."

Hij heeft een persoonlijkheid waarvoor we ons als maatschappij moeten behoeden

Openbaar aanklager Ken Witpas

In de voormiddag had de openbare aanklager nog de maximumstraf geëist. "Hij zal onmiddellijk en onherroepelijk voortbouwen aan zijn strafblad. Hij heeft een persoonlijkheid waarvoor we ons als maatschappij moeten behoeden, want er zullen anders nog mensen verdwijnen in de Bermuda-driehoek in Limburg", zei openbaar aanklager Ken Witpas. In het verleden is Marc Castermans al gelinkt aan twee andere verdwijningszaken. Witpas zag dan ook geen verzachtende omstandigheden. De jury is hem met de uitspraak daarin gevolgd.

Meest gelezen