fotografie peter Hilz (C)

Coronablog: Nederlandse adviesraad OMT pleit voor "harde lockdown" tegen omikronvariant

In Nederland adviseren de experten van het Outbreak Management Team (OMT) de overheid om extra strenge maatregelen te nemen tegen de verspreiding van het coronavirus. Het advies zou zijn om voor een "harde lockdown" te kiezen. Al 312.000 mensen in Vlaanderen hebben zich op de Q-vax-reservelijst gezet om sneller een boosterprik te kunnen krijgen tegen het coronavirus. Het Comité Bio-ethiek zet het licht op groen voor de vaccinatie van kinderen van 5 tot 11 jaar. Volg alle updates in onze coronablog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Nederlandse adviesraad OMT pleit voor "harde lockdown" tegen de omikronvariant

Het Nederlandse adviesorgaan Outbreak Management Team (OMT) heeft de Nederlandse regering geadviseerd om snel extra maatregelen te nemen om de snelle verspreiding van de omikronvariant te remmen. Volgens RTL Nieuws pleit het OMT voor een strenge lockdown. 

Volgens de NOS willen de deskundigen dat vrijwel alles sluit: alleen de essentiële winkels zoals supermarkten zouden open mogen blijven. Eerder vandaag werd al duidelijk dat er bij de experts grote zorgen zijn over de snelle verspreiding van de variant.

Morgenmiddag houdt de Nederlandse regering spoedoverleg. Als het kabinet het advies van het OMT overneemt, volgt er waarschijnlijk snel een persmoment waarin de nieuwe maatregelen worden toegelicht.

De Nederlandse premier Mark Rutte zei eerder "niet hoopvol" te zijn over de ontwikkelingen rond de nieuwe virusvariant, die veel besmettelijker lijkt te zijn dan de deltavariant die tot nu toe dominant was.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zei na afloop van de ministerraad dat de regering zich "grote zorgen maakt" over de nieuwe virusvariant. "Als het nodig is, nemen we de maatregelen die passen", aldus De Jonge.

Comité Bio-ethiek: "Kinderen met onderliggende aandoeningen zonder uitstel vaccineren"

Kinderen van 5 tot en met 11 jaar die onderliggende aandoeningen hebben, moeten "zonder uitstel" gevaccineerd kunnen worden. Dat zegt het Raadgevend Comité voor Bio-ethiek in een voorlopig advies over de inenting van kinderen. Vaccins aanbieden aan 5- tot 11-jarigen noemt het comité "ethisch aanvaardbaar".

Wat kinderen met onderliggende aandoeningen betreft, wijst het comité erop dat werd vastgesteld dat zij "een aanzienlijk verhoogd risico" hebben om in het ziekenhuis te belanden als ze met het coronavirus besmet raken. Daarom, en omdat er als veilig en doeltreffend beschouwd vaccin beschikbaar is, "is het comité van mening dat vaccinatie voor deze categorie van kinderen moet worden aanbevolen en zonder uitstel beschikbaar moet worden gesteld ten behoeve van deze categorie kinderen, om hen te beschermen", zo staat in het voorlopige advies.

Minder duidelijkheid is er voor kinderen zonder onderliggende aandoeningen. Er zijn momenteel nog geen gegevens die erop wijzen dat vaccinatie doeltreffend is om de overdracht van het virus te voorkomen, zeker niet wat betreft de omikronvariant, klinkt het. Toch vindt het Raadgevend Comité voor Bio-ethiek dat het "ethisch aanvaardbaar" is om het vaccin ook voor die kinderen beschikbaar te maken, "op voorwaarde dat de gezinnen op transparante wijze worden geïnformeerd over de stand van de kennis ter zake en dat zij autonoom kunnen beslissen". 

Bovendien mag de vaccinatie van kinderen zonder onderliggende aandoeningen niet ten koste gaan van de boosterprikken en de inenting van van kinderen met onderliggende aandoeningen, zo voegt het comité toe, want die zijn prioritair inzake volksgezondheid. 

Coronapas zal vanaf begin 2022 vervellen tot vaccinatiepas in Frankrijk

De coronapas zal vanaf begin 2022 vervellen tot een vaccinatiepas. Dat heeft de Franse premier Jean Castex vanavond aangekondigd. Een negatieve coronatest zal met name niet langer volstaan.

"Het is onaanvaardbaar dat de weigering van enkele miljoenen Fransen om zich te laten vaccineren het leven van een heel land in gevaar brengt en het dagelijkse leven beïnvloedt van de overgrote meerderheid van de Fransen", verklaarde Castex.

Castex kondigde voorts nog aan dat een boosterdosis al na een interval van vier maanden zal kunnen worden gegeven. Eerder gold nog een tussenperiode van vijf maanden.

Nog volgens Castex zou tegen het begin van 2022 de omikronvariant dominant worden bij onze zuiderburen.

BioNTech en Pfizer gaan effect derde coronaprik bij jonge kinderen onderzoeken

De farmabedrijven Pfizer en BioNTech gaan hun klinische studie bij kinderen tussen zes maanden en vier jaar uitbreiden. Concreet zullen ze het effect van een derde coronaprik bij die leeftijdsgroep onderzoeken, nu uit voorlopige resultaten blijkt dat twee prikken onvoldoende bescherming bieden.

Als de klinische studie bevredigende resultaten oplevert, zijn beide bedrijven van plan om een noodtoelating bij de Amerikaanse toezichthouder aan te vragen in de eerste helft van 2022.

Voor kinderen vanaf vijf jaar is het coronavaccin van Pfizer/BioNTech reeds toegelaten in onder meer de EU en de VS. Ook voor die leeftijdsgroep onderzoeken de bedrijven nog het effect van een boosterdosis.

Ierse horeca moet om 20 uur de deuren sluiten

Restaurants, pubs en cafés in Ierland zullen vanaf zondag vanaf 20 uur de deuren moeten sluiten. Dat heeft de Ierse premier Micheal Martin aangekondigd.

De maatregel geldt alvast tot en met 30 januari en heeft tot doel om de verspreiding van de omikronvariant te vertragen. Daarnaast zullen ook evenementen binnen voortaan een avondklok moeten respecteren en komt er een maximumcapaciteit voor evenementen buiten.

Alle reizigers die in het land aankomen, moeten een PCR- of antigeentest kunnen voorleggen. Het wordt hen ook aangeraden om gedurende de eerste vijf dagen van hun verblijf dagelijks een antigeentest af te nemen.

"De noodzaak om de verspreiding van de omikronvariant in te dammen is duidelijk, net als het feit dat meer mensen een boosterprik moeten krijgen", verantwoordde Martin de maatregelen.

Oostenrijk verscherpt inreismaatregelen

Oostenrijk scherpt de inreismaatregelen aan in een poging om de omikronvariant het hoofd te bieden. Vanaf maandag mogen enkel nog mensen die een boosterprik hebben gekregen of genezen zijn van een coronabesmetting het land binnen. Mensen die nog geen booster hebben gekregen, zullen een negatieve PCR-test moeten kunnen voorleggen, zo kondigde het ministerie van Volksgezondheid aan.

Alle andere personen moeten onmiddellijk in quarantaine totdat een negatieve PCR-test kan worden voorgelegd.

Wel zullen er uitzonderingen gelden voor onder meer zwangere vrouwen en personen die wegens medische redenen geen coronavaccin mogen krijgen. Ook voor kinderen zal een uitzondering gelden, net als voor pendelaars.

Omikron al dominant in Schotland

Meer dan de helft van de coronabesmettingen in Schotland is inmiddels te wijten aan de omikronvariant. Dat blijkt vrijdag uit recente cijfers die de regering heeft bekendgemaakt. "We worden getroffen door een tsunami van infecties", aldus premier Nicola Sturgeon.

Eerder deze week had Sturgeon de mensen in haar deel van het land al opgeroepen hun contacten te beperken tot drie huishoudens. Winkels en openbare aangelegenheden werden ook aangespoord om opnieuw maatregelen te nemen om het virus in te dammen. 

De omikronvariant verspreidt zich als een razend vuurtje in het Verenigd Koninkrijk, terwijl er tegelijk nog een groot aantal besmettingen met de deltavariant wordt geteld. Alleen al op vrijdag werden meer dan 93.000 nieuwe coronainfecties geregistreerd, opnieuw een recordaantal. Ook het aantal hospitalisaties neemt toe, maar niet aan hetzelfde tempo als het aantal besmettingen.

Opnieuw recordaantal coronabesmettingen in Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk heeft vrijdag voor de derde opeenvolgende dag een recordaantal coronabesmettingen opgetekend. De afgelopen 24 uur werden er 93.045 nieuwe besmettingen vastgesteld, zo blijkt uit de cijfers van de gezondheidsautoriteiten.

Vrijdag werden ook 111 overlijdens geregistreerd. In het Verenigd Koninkrijk zijn nu 147.048 personen overleden aan de gevolgen van COVID-19.

Relancemiddelen voor filmsector verdeeld

De Vlaamse regering heeft vrijdag de nieuwe beheersovereenkomst met het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) goedgekeurd. Tegelijk werden de relancemiddelen bestemd voor de audiovisuele sector verdeeld.

Het Filmfonds van het VAF krijgt volgend jaar 6 miljoen euro van de middelen uit het relanceplan Vlaamse Veerkracht. Daarmee kan de maximumsteun worden verhoogd, kunnen er hogere bedragen naar de animatiesector en kan er worden geïnvesteerd in een tweede grote publieksfilm.

Het Mediafonds van het VAF krijgt in 2022 een relancebudget van 5,3 miljoen euro, dat kan worden gebruikt om specifieke steunbedragen eenmalig te verhogen. Er komt ook, in samenwerking met de tv-zenders, een specifieke call voor mini-fictieseries met focus op jong of ondervertegenwoordigd talent.

Ook het Gamefonds van het VAF krijgt een relancebudget van 700.000 euro. Daarnaast neemt de reguliere toelage van het Filmfonds, het Gamefonds en het Mediafonds toe.

Zwitserland scherpt coronamaatregelen aan, maar versoepelt teststrategie voor reizigers

Zwitserland scherpt de coronamaatregelen opnieuw aan. Dat heeft de regering vrijdag aangekondigd. De nieuwe maatregelen treffen vooral de niet-gevaccineerden. Daartegenover staat wel dat de teststrategie voor reizigers enigszins wordt versoepeld.

De nieuwe maatregelen treden maandag in werking. Vanaf dan mogen enkel personen die ofwel gevaccineerd ofwel genezen zijn binnen in restaurants, culturele instellingen of sportvoorzieningen en deelnemen aan evenementen buiten. Zelfs na het vertonen van de coronapas blijft de verplichting gelden om een mondmasker te dragen.

Privébijeenkomsten worden beperkt tot maximaal tien personen als er zich een niet-gevaccineerde onder de aanwezigen bevindt. Daarnaast wordt ook telewerk opnieuw verplicht.

Meest gelezen