Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

VN-Mensenrechtenraad richt onderzoekscommissie op over conflict in Ethiopische regio Tigray

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft een speciale commissie opgericht die schendingen van mensenrechten in het Ethiopische conflict in de regio Tigray zal onderzoeken. Dat heeft het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten bekendgemaakt.

De VN-Mensenrechtenraad nam vandaag op een vergadering in Genève een resolutie aan waarin de schendingen van de mensenrechten en het internationaal humanitair recht van het afgelopen jaar "in de sterkst mogelijke bewoordingen" worden veroordeeld.

21 landen keurden de resolutie goed, 15 stemden tegen en er waren ook 11 onthoudingen. Aan het einde van de zitting werd beslist om een onderzoekscommissie voor één jaar in te stellen, waarvan de leden door de volgende voorzitter van de Raad zullen worden benoemd.

De commissie zal het onderzoek dat eerder werd ingesteld door het Bureau van de Hoge Commissaris van de Mensenrechten en de Ethiopische Mensenrechtencommissie verder opvolgen. In een recent verslag van die twee instanties stond dat er in het noorden van Ethiopië oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid waren begaan. Het geweld varieert van buitengerechtelijke executies tot martelingen en seksueel misbruik.

De Ethiopische ambassadeur bij de VN beschuldigde de internationale gemeenschap ervan niet voldoende te doen om de vernielingen en mishandelingen door de separatisten in Tigray tegen te gaan. Hij sprak zelfs van contraproductieve pogingen van de Mensenrechtenraad om iets te doen aan de situatie.

Het is al maanden onrustig in Tigray, sinds er in november vorig jaar een oorlog uitbrak tussen de Ethiopische regering en het Tigray People's Liberation Front (TPLF). Zowel de rebellen als het Ethiopische leger worden beschuldigd van mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden. De Ethiopische regering kondigde eind juni een eenzijdige wapenstilstand af, die door het TPLF werd gezien als een "grap". Snel daarna verslechterde de veiligheidssituatie in Tigray.

Meest gelezen