Facebook- Sandu Gym

19-jarige Gianny De Leu uit Gent is voor de tweede keer wereldkampioen thaiboks

Voor de tweede keer heeft Gianny De Leu uit Gent een gouden medaille behaald op het wereldkampioenschap "Muay Thai", ofwel thaiboks. In Bangkok, Thailand was De Leu binnen zijn categorie U23, min 54 kilogram de beste. "Als je ergens wil geraken, dan moet je hard trainen en uiteindelijk lukt het je wel", zegt De Leu. 

In de Thaise hoofdstad Bangkok is Gianny De Leu gekroond tot wereldkampioen thaiboks, of zoals ze in Thailand zeggen: Muay Thai. Het is al de tweede gouden medaille die hij mee naar huis mag nemen. In 2019 behaalde hij zijn eerste overwinning op het WK in het Turkse Antalya, in de categorie 16-17 jaar, min 54 kilogram. Het is de eerste keer dat een mannelijke Belgische thaibokser tweemaal wereldkampioen wordt. "Ik ben vereerd dat ik op deze leeftijd zoiets mag bereiken", vertelt De Leu enthousiast. 

Topsport combineren met werk is zeer moeilijk, maar als je ergens wil geraken moet je er hard voor trainen

Gianny De Leu, wereldkampioen muay Thai

Zijn gouden medaille behaalde Gianny De Leu niet zo maar. "Het is hard werken en het is ook moeilijk om te combineren met mijn job in de bouw", geeft De Leu mee. Hij woont in Gent, maar traint bij Sandu Gym in Ninove. "Met het verkeer nu is het een uurtje rijden. Van zodra ik thuiskom van mijn werk, neem ik mijn zak en ga ik trainen. Zo doe ik dat 6 keer in de week." Daarnaast vergt het een grote inspanning om op zo'n licht gewicht te blijven. "Ik hou me aan een bepaald regime en moet ook vaak diëten."

Sterke tegenstanders

De competitie was niet te onderschatten, ondanks het feit dat de poules op voorhand gekend waren. "Het waren een aantal landen waar ik nog nooit tegen gevochten had", legt hij uit. "Iedereen heeft een andere stijl van vechten, maar deze poule bevatte toppers en ex-wereldkampioenen van andere categorieën." 

Door de steun van zijn trainer en zijn broer heeft De Leu het uiteindelijk wel gehaald. "Mijn broer heeft veel gebabbeld met mij tijdens het wereldkampioenschap,  want mijn trainer moest werken en kon niet mee. Ook het nationale team was aanwezig en de begeleiding van die coaches deed veel."

Meest gelezen