usage worldwide Model released.

Poetshulp bij diensten­cheque­bedrijf getuigt: “Amper 1.200 euro netto voor veel meer dan enkel poetsen” 

Huishoudhulpen bij dienstenchequebedrijven trekken aan de alarmbel. Er is nog altijd geen sociaal akkoord voor hen. Die onderhandelingen zijn gisteravond afgesprongen. De huishoudhulpen protesteren al sinds half november voor betere vergoedingen. Zo vragen ze meer loon en betere vergoeding van hun verplaatsingskosten. Eén van hen, Patrick De Brabanter, legt in "De ochtend" op Radio 1 uit wat er aan de hand is.

Patrick De Brabanter is al vier jaar huishoudhulp via een dienstenchequebedrijf. Net als zijn collega’s vraagt hij een beter loon en betere werkomstandigheden. Al sinds november protesteren huishoudhulpen voor betere vergoedingen. 

Minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) had begin dit jaar 16 miljoen euro extra beloofd op voorwaarde dat de dienstenchequebedrijven en de vakbonden tot een akkoord komen. Maar dat lijkt voorlopig niet te lukken. Poetshulp Patrick is dan ook teleurgesteld. Hij vindt onder meer dat hij zijn onkosten niet voldoende krijgt terugbetaald.

Ik tank voor 100 euro per maand en ik krijg van de werkgever ocharme 40 euro vervoerskosten terug

Patrick De Brabanter - Poetshulp

"Het laatste wat ik vernomen heb, is dat we voor onze vervoerskosten ocharme twee cent zouden bijkrijgen", vertelt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Om een voorbeeld te geven: ik tank voor 100 euro per maand en ik krijg van de werkgever ocharme 40 euro vervoerskosten terug", gaat Patrick De Brabanter verder. 

Patrick De Brabanter tijdens een bezoek aan het kabinet van minister Crevits

Huishoudhulpen die via het systeem van de dienstencheques werken, moeten zich op eigen kracht verplaatsen naar hun klanten. Daarvoor krijgen ze een vergoeding van ongeveer 13 cent per kilometer. Dat is volgens de vakbonden veel te weinig en het komt erop neer dat ze geld moeten toeleggen om hun job te kunnen doen. Net zoals dat bij De Brabanter dus het geval is. 

"De verplaatsings- en parkeerkosten zijn bijna tien procent van het inkomen van die werknemers. En we zien daar geen evolutie in de houding bij de werkgevers", vertelt vakbondsman Kris Vanautgaerden van ACV Voeding en Diensten. "Zij hebben er nog altijd geen begrip voor dat dit een grote hap is uit het budget van de huishoudhulp." Concreet vragen de vakbonden nu 37 eurocent per gereden kilometer. De norm die de overheid hanteert.  

Moeilijk financieel plaatje

Met zijn vier jaar anciënniteit verdient Patrick op dit moment tussen de 1.200 en 1.300 euro netto per maand. "Wij vechten al redelijk lang voor een minimumloon van 14 euro per uur bruto", gaat hij verder. Dat is leefbaar voor ons. Daar zouden we 11 euro netto van kunnen overhouden." 

Volgens de poetshulp zou dat betekenen dat hij dan van een brutoloon tussen de 2.000 en 2.300 euro zo'n 1.600 tot 1.700 euro zou overhouden. Maar daar is dus voorlopig nog geen sprake van. Het overleg met werkgevers en de vakbonden voor een nieuw sectoraal akkoord zit nog altijd vast.

Maar naast loon en vervoerskosten kaarten de huishoudhulpen nog allerlei andere zaken aan. Zo zijn de 30 minuten om van de ene naar de andere klant te rijden vaak onvoldoende en moeten pauzes hieraan opgeofferd worden. Verder benadrukt Patrick nog in zijn getuigenis dat een poetshulp veel meer doet dan enkel schoonmaken.

"Wij zijn niet alleen poetshulp. Wij zijn ook een luisterend oor, een eerste hulp bij ongevallen ... Stel dat er iets voorvalt met de klant die alleen is, moeten wij ook naar hulpdiensten kunnen bellen en de familie inlichten", legt hij verder uit. Al merkt hij wel dat klanten die extra sociale hulp ook waarderen. 

Nieuwe acties

De vakbonden laten alvast weten te blijven doorgaan met hun acties zolang er geen sociaal akkoord is bereikt. "Wij willen opnieuw aan de onderhandelingstafel zitten, maar in afwachting zullen de acties verder doorlopen", zegt Kris Vanautgaerden van de vakbond. "De komende twee weken komen er gericht acties tegen de commerciële dienstencheque-ondernemingen." Wat die acties precies inhouden, wil Vanautgaerden nog niet kwijt. 

Voor de vakbonden blijkt het nooit genoeg. We vragen ons af of ze wel tot een akkoord willen komen

Ann Cattelain - CEO van Federgon.

Werkgeversfederatie Federgon vindt het jammer dat er nog geen sociaal akkoord bereikt is voor de huishoudhulpen. "Wij hebben een heel mooi voorstel gedaan met een volledige uitputting van de marge van het interprofessioneel akkoord voor wat betreft de koopkracht", zegt Ann Cattelain CEO van Federgon. 

"Het gaat om aanzienlijke verhogingen van de verplaatsingskosten. Zowel van de ene klant naar de andere, als van thuis naar het werk", gaat Cattelain verder. Maar de vakbonden eisen volgens haar meer dan het onderste uit de kan. "Voor de vakbonden blijkt het nooit genoeg. We vragen ons af of ze wel tot een akkoord willen komen", aldus Cattelain. 

Om uit de impasse te geraken hebben de werkgevers voorgesteld om een beroep te doen op een bemiddelaar. De werkgevers hopen dat, in het belang van alle betrokkenen, op deze manier eindelijk een gemeenschappelijke basis voor een akkoord zal kunnen gevonden worden.

Beluister hieronder het interview met Patrick De Brabanter "De ochtend"

Meest gelezen