Jobstudenten willen niet meer werken in de horeca: “Het ziet er niet goed uit voor ons”

Omdat horecazaken het moeilijk hebben om vast personeel te vinden, proberen ze meer jobstudenten aan te werven. Maar ook die geven er snel de brui aan. “We zijn begin deze zomer gestart met een tiental jobstudenten en nu zitten we bijna zonder”, zegt horeca-uitbater Stijn Vanormelingen uit Heers.

Normaal kan ik altijd rekenen op een tiental jobstudenten”, vertelt Stijn Vanormelingen van restaurant Herberg De Horne in Vechmaal (Heers). “Na de zomervakantie zijn er een aantal vertrokken omdat ze gingen verder studeren. Er bleven dan nog een paar jongeren over van pakweg 16 à 17 jaar. Maar vorig weekend hebben er weer twee ontslag genomen.” 

De laatste maanden is er geen enkele jobstudent meer bijgekomen

“De jobstudenten vinden het werk vermoeiender dan ze dachten. Ook zijn de late uren en het weekendwerk minder romantisch dan ze zich hadden voorgesteld”, vertelt Stijn.

Nu er geen jobstudenten meer zijn adverteert Stijn via de Facebookpagina van het restaurant, de website en ook rechtstreeks via flyers in de zaak. “Ik hoop dan dat er iemand zal aankloppen. De laatste maanden is er geen enkele student meer bijgekomen. 

Buitenlandse krachten

“Ik hoor van collega’s en zelfs in andere sectoren dat ze met hetzelfde probleem zitten. Ik heb al gedacht aan buitenlandse krachten, maar dat is niet zo evident”, zegt Vanormelingen. “De taal vormt een drempel als ze in de bediening staan.” 

Opleiding

Horeca Vlaanderen geeft toe dat het personeelstekort nog steeds een probleem vormt. Door middel van opleidingen willen ze het personeelstekort aanpakken. “Twee maanden geleden hebben we een test gedaan in Genk samen met de VDAB. Daar mochten mensen uittesten of de horeca iets voor hen is. Tien mensen waren toen geïnteresseerd om te werken dus die hebben we dan opgeleid”, vertelt voorzitter van Horeca Vlaanderen, Ludo Geurden nog. 

Meest gelezen