Laat je tuin zoveel mogelijk met rust en plant een boom: "CurieuzeNeuzen" geeft je tips om het klimaat te helpen

Door zoveel mogelijk verharding te vermijden en bomen te planten in onze tuin, kunnen we het klimaat helpen. Dat blijkt uit "CurieuzeNeuzen" in de Tuin, het grootschalig burgeronderzoek van de krant De Standaard en Universiteit Antwerpen. Zij plaatsten 5.000 "gazondolken" in tuinen en parken over heel Vlaanderen om na te gaan hoe het zit met onze bodem.

In navolging van "CurieuzeNeuzen" waarbij de luchtkwaliteit werd gemeten, lanceerde Universiteit Antwerpen, samen met de krant De Standaard, begin dit jaar "CurieuzeNeuzen" in de Tuin, een grootschalig onderzoek waarbij Vlamingen gevraagd werd om de bodem van hun tuin te onderzoeken. 

BEKIJK: "Het journaal" maakte deze reportage toen het project werd aangekondigd.

Videospeler inladen...

Hoeveel mensen hebben deelgenomen?

Uiteindelijk mochten zo'n 5.000 Vlamingen deelnemen aan het onderzoek. Daar waren ook 423 scholen bij, 500 landbouwers, 100 natuurgebieden, 77 bedrijven en 362 parken. Allemaal kregen ze een sensor of "gazondolk" die verbonden is met het internet. Dat instrument meet om de 15 minuten de temperatuur en het vochtgehalte van de bodem en stuurt die gegevens door naar de onderzoekers van UAntwerpen.

Die analyses vonden plaats tussen 3 april en 2 oktober 2021. Daardoor hebben de onderzoekers de factoren kunnen bepalen die ervoor zorgen dat onze tuinen snel opwarmen.

De "gazondolken" registreerden tussen 1 mei en 30 september, met daartussen de natste zomer ooit, gemiddeld 440 liter opgevangen water per vierkante meter. Op 15 juli, de dag waarop we heel veel regen te verwerken kregen, zagen de onderzoekers hoe belangrijk onze tuinen zijn om grote hoeveelheden water te verwerken. Ze werken als het ware als een spons.

© Radio 2

Maar wat kan je zelf met je tuin doen om het klimaat te helpen? De meetresultaten hebben de onderzoekers heel veel geleerd over onze tuinen. Daaruit halen ze verschillende tips die we kunnen gebruiken om het klimaat te helpen.

1. Ga voor groen

Ruim een kwart van de tuinen in Vlaanderen bestaat uit een verhard oppervlak dat ondoorlaatbaar is. Door die verharding zoveel mogelijk om te zetten in groen zorg je ervoor dat het water kan wegsijpelen en koelt de tuin beter af in de zomer. 

2. Zorg voor "levende" afsluiting

De meesten onder ons hebben een omheining rond hun tuin. Sommigen kiezen nog altijd voor betonplaten of stenen muren. Net zoals de terrassen en opritten worden die tijdens de zomer warm en geven ze 's avonds hun warmte af. Als je kiest voor een "levende" omheining zoals een haag of een struik zorgt de open structuur ervan voor afkoeling. Bovendien kan de wind erdoorheen, wat ook voor de nodige luchtcirculatie zorgt.

3. Bomen zijn natuurlijke parasols

Als je een boom in je tuin hebt, ben je volgens de onderzoekers goed bezig. Volgens hen is een grote parasolboom in de tuin een absolute aanwinst. Bomen zorgen tijdens de warme zomermaanden voor de nodige afkoeling. Zij verdampen het water en creëeren luchtstromen. Daarnaast houdt hun bladerdek bij hevige regens het water langer vast waardoor de bodem minder snel "verzuipt".

4. "Laat het gras maar groeien"

Sommige mensen zijn geneigd om hun gras regelmatig te maaien, maar de onderzoekers van "CurieuzeNeuzen" hebben een andere mening. Langere vegetatie zorgt, net zoals bomen, voor meer verkoeling in de tuin en beschermt het gras tegen uitdroging.

5. Laat het afgereden gras gewoon liggen

Gemaaid gras laat je best liggen. Dat zorgt ervoor dat er een extra hoeveelheid koolstof in de bodem terechtkomt. Daardoor wordt de grond rijker aan organisch materiaal waardoor hij meer water kan absorberen. Gevolg: het gras wordt tijdens een warme en droge zomer minder snel bruin. Hoe meer afgereden gras we laten liggen, hoe meer CO2 we met z'n allen uit de lucht kunnen halen.

Dit onderzoek luidt niet het einde in van "CurieuzeNeuzen". Er hebben zich al 3.000 nieuwe kandidaten aangemeld om deel te nemen aan een nieuwe actie van het burgeronderzoek. Zij ontvangen in het voorjaar een nieuwe "gazondolk" waarmee ze aan de slag kunnen gaan.

Meest gelezen