Radio 2

Lederen behang van meer dan 100 jaar oud in Belle Godshuis in Ieper wordt gerestaureerd

In de raadszaal van het Belle Godshuis in Ieper zal het goudlederen behang gerestaureerd worden. Het hangt er al meer dan 100 jaar, maar is zelfs een stuk ouder, want het werd gered van de totale vernietiging van Ieper tijdens WO I. 

De raadszaal van het pand krijgt zijn volledige grandeur terug en zal dienen als feestelijke locatie voor huwelijken, jubilea en recepties. Het behang is er van leer en is versierd met prachtige tekeningen en de kleur is goud.

Ze hebben het lang proberen oplappen, maar nu heeft het een grondige restauratie nodig. “Maar dat is niet zo eenvoudig, want zo'n lederen behang wordt niet meer gemaakt”, zegt schepen van Onroerend Erfgoed Philip Bolle (Vooruit). “Er zijn bijzonder weinig bedrijven die dat soort werk nog doen. Goudlederbehang wordt ook bijna niet meer gemaakt, het herstellen ervan is dan nog een stuk uitzonderlijker. We hebben in 2013 een gelijkaardige operatie gedaan voor het kabinet van de burgemeester. Dat is toen goed gelukt, we zijn daar heel tevreden over. We kennen maar 1 bedrijf die dit kan uitvoeren, maar zij zijn al volboekt in 2022. We vermoeden ongeveer 1 jaar werk hieraan. Dus het zou in zijn volle glorie hier kunnen terugkeren in de loop van 2024.”

Duur en lang herstel

Ze denken dat de restauratie ongeveer 50.000 euro zal kosten. Ze zullen daarvoor wellicht een restauratiepremie krijgen. Het behang hangt er al meer dan 100 jaar, maar is zelfs nog een stuk ouder, weet Bolle. “Het komt oorspronkelijk uit het voormalig hospitaal, maar is gered tijdens de eerste wereldoorlog toen de hele stad in brand stond.” Eens het gerestaureerd is, komt er klimaatregeling. Er zal ook geen zonlicht meer op mogen schijnen.

Het Belle Godshuis had het doel om armen te helpen en is dus eigenlijk de voorloper van het OCMW. Het staat leeg en wordt binnenkort een kunstenhuis met aanpalende ateliers. Kunstenaars uit de regio kunnen er hun werk tijdelijk tentoonstellen.

Radio 2

Meest gelezen