Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Rusland vraagt juridische garanties dat Oekraïne nooit zal toetreden tot de NAVO

Rusland wil juridische garanties dat Oekraïne en andere voormalige Sovjetlanden nooit zullen toetreden tot de NAVO, het Westerse militaire bondgenootschap. Dat staat in een voorstel dat Rusland heeft bezorgd aan de NAVO en de Verenigde Staten. "Er zullen geen gesprekken plaatsvinden over Europese veiligheid zonder onze Europese bondgenoten en partners", laat het Witte Huis weten. De Amerikaanse president Joe Biden zegt bereid te zijn om na overleg contact op te nemen met de Russische regering.

Rusland wil niet dat de NAVO verder uitbreidt naar het oosten. Eerder deze week heeft de Russische regering aan de NAVO en de Verenigde Staten een lijst met voorstellen voor veiligheidsgaranties bezorgd.  

Rusland vraagt juridische garanties dat Oekraïne en andere voormalige Sovjetlanden nooit zullen toetreden tot de NAVO. Daarnaast vraagt Rusland de NAVO ook om alle militaire oefeningen stop te zetten, niet alleen in Oekraïne, maar ook in alle landen waar de NAVO niet aanwezig was vóór 1997, toen werd besloten tot een uitbreiding naar het oosten. Zo moet de NAVO raketsystemen weghalen uit EU-lidstaten als Roemenië en Polen.

Polen, Hongarije en Tsjechië traden in 1999 toe tot de NAVO, in 2004 gevolgd door Bulgarije, Roemenië, Slovakije, Slovenië en de voormalige Sovjetrepublieken Estland, Letland en Litouwen. 

In de daaropvolgende jaren werden ook Albanië, Kroatië, Montenegro en Noord-Macedonië lid, waardoor het totale aantal NAVO-lidstaten op 30 kwam te liggen.

In 2008 werd, onder druk van de Verenigde Staten, een toetreding van Oekraïne in het vooruitzicht gesteld. 

Spanningen

De Russische voorstellen komen op een moment van hoog oplopende spanningen met het Westen over Oekraïne. De voorbije weken heeft Rusland tienduizenden militairen verzameld voor de grens met Oekraïne.

De EU eist dat de Russische president Vladimir Poetin zijn soldaten wegtrekt bij de grens. "Elke nieuwe militaire agressie zal enorme gevolgen hebben en een hoge kostprijs, waaronder sancties die gecoördineerd worden met partners", waarschuwden de Europese leiders gisteren. 

Voor Poetin zijn NAVO-lidmaatschap van Oekraïne of het uitbouwen van NAVO-infrastructuur in Oekraïne dan weer rode lijnen. 

De Verenigde Staten hebben al gereageerd op de Russische eisen. "Er zullen geen gesprekken plaatsvinden over Europese veiligheid zonder onze Europese bondgenoten en partners", laat Witte Huis-woordvoerster Jen Psaki weten. De Amerikaanse president Joe Biden zegt wel bereid te zijn om na overleg contact op te nemen met de Russische regering.

Meest gelezen