Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Amerikaanse rechter keurt miljardenschikking met Purdue Pharma over verslavende pijnstiller OxyContin af

In de Verenigde Staten heeft een federale rechter de miljardenschikking over de verslavende pijnstiller OxyContin afgekeurd. Producent Purdue Pharma en de rijke eigenaars ervan zouden samen een vergoeding van 12 miljard dollar betalen, waarvan de familie Sackler zelf 4,5 miljard voor haar rekening zou nemen, in ruil voor bescherming tegen verdere juridische stappen. Tegen dat laatste verzet de rechter zich nu.

Purdue Pharma, de producent van de verslavende pijnstiller OxyContin, keek tegen niet minder dan 3.000 rechtszaken aan. Het bedrijf verklaarde zich daarop failliet.

Volgens de aanklagers zouden sinds 1999 een half miljoen Amerikanen overleden zijn aan hun verslaving. Velen overleden aan een overdosis. Purdue Pharma promootte de pijnstiller nogal agressief, hij werd vaak voorgeschreven aan mensen die hem niet nodig hadden. En dokters die hem voorschreven, kregen naar verluidt bonussen en snoepreisjes aangeboden. 

Purdue Pharma en de eigenaars ervan, de rijke familie Sackler, zouden hebben geweten dat de pijnstiller verslavend was en haalden er veel financieel voordeel bij. Ze hebben echter altijd alle schuld ontkend.

Om gerechtelijke vervolging te vermijden, hebben Purdue Pharma en de familie Sackler met zowat alle Amerikaanse staten een akkoord gesloten. Het farmabedrijf zou in totaal een vergoeding van 12 miljard dollar betalen, waarvan de Sacklers 4,5 miljard voor hun rekening zouden nemen.

In ruil bekwam de familie wel dat ze in de toekomst niet meer aangeklaagd zou kunnen worden in verband met de pijnstiller. Veel slachtoffers en lokale overheden stemden in met de miljardenschikking, maar een federale rechter heeft ze nu toch afgekeurd. Net om die juridische bescherming.

Volgens de federale rechter had de handelsrechtbank die de schikking goedkeurde, niet de bevoegdheid om de Sacklers die bescherming tegen toekomstige aanklachten te geven. De rechter noemde het illegaal dat de familie niet meer aansprakelijk gesteld zou kunnen worden.

Het farmabedrijf gaat in beroep tegen de uitspraak van de federale rechter. Tegelijkertijd werkt het bedrijf aan een nieuwe regeling, luidt het. Wanneer een definitieve uitspraak in deze zaak valt, is niet duidelijk.

Het gevolg is wel dat de miljarden dollars aan slachtoffers en verslavingsklinieken voorlopig niet uitbetaald zullen worden. Mogelijk loopt die uitbetaling nu jaren vertraging op, waarschuwde het bedrijf, of komt het er zelfs niet meer van.

Meest gelezen