Staking bij Brussels Airlines gaat maandag door, helft van de vluchten geschrapt

De staking maandag bij Brussels Airlines gaat gewoon door. Daardoor wordt zowat de helft van de vluchten geschrapt die Brussels Airlines maandag had gepland. De vakbonden wijzen de ingebrekestelling van de directie van de luchtvaartmaatschappij af. "De directie schiet zichzelf hiermee in de voet", klinkt het bij de bonden.

Nadat de vakbonden hadden aangekondigd dat er maandag gestaakt zal worden, dreigde de directie met juridische stappen als de staking niet zou worden afgeblazen tegen vrijdag om 11 uur. Ze zou dan de verwachte schade - naar schatting 2,5 miljoen euro - op de vakbonden verhalen. 

Maar de bonden gaan niet op die eis in. "We staan recht in onze schoenen. Er lopen twee stakingsaanzeggingen", aldus Olivier Van Camp van de socialistische vakbond BBTK. "De aanzeggingen zijn volledig legaal ingediend", zegt ook Paul Buekenhout van de christelijke bond ACV-Puls.

"Genoeg softe acties"

Ook Tim Roelandt van de liberale vakbond ACLVB bevestigt dat de staking doorgaat. Hij wijst erop dat er de voorbije maanden genoeg "softe acties" en waarschuwingen zijn geweest om te verantwoorden dat er nu tot staking wordt overgegaan. Hij betreurt wel dat de focus nu komt te liggen op dit dispuut "in plaats van dat de echte problemen van de werknemers worden aangepakt". 

Het personeel van Brussels Airlines voerde de voorbije maanden al meermaals actie voor structurele oplossingen om de hoge werkdruk aan te pakken.

Helft van de vluchten geschrapt

De directie van Brussels Airlines bevestigt dat de vakbonden niet zijn ingegaan op de vraag om de staking van maandag nog af te blazen. Maar ze wil voorlopig niet te veel meer op die kwestie ingaan. "De focus ligt nu volledig op de passagiers, om ervoor te zorgen dat het maandag niet te chaotisch verloopt", zegt woordvoerster Kim Daenen.

De directie heeft bij het vliegend personeel gevraagd wie er wel en wie er niet zal werken, en ziet naar eigen zeggen toch wel werkbereidheid. Ze verwacht dat de helft van de geplande vluchten zal kunnen doorgaan. 

"De helft van de vluchten is geschrapt", zegt Daenen. Maar de impact op de passagiers is minder groot: 9.000 van de 12.500 verwachte passagiers zou op het vliegtuig kunnen stappen. 

Er werden 3.500 boekingen geannuleerd, maar de woordvoerster van Brussels Airlines wijst erop dat voor een deel van die reizigers een oplossing is gevonden, zoals herboeking op een vluchten van een andere maatschappij uit de Lufthansa-groep, waartoe Brussels Airlines behoort.

Meest gelezen