Fruitboeren stappen naar de rechter: "Na 5 maanden nog niet vergoed na kunstmatige overstroming van Gete"

De 2 eigenaars van de fruitplantages die afgelopen zomer onder water liepen in Donk (Herk-de-Stad) stappen naar de rechter, omdat ze nog altijd niet vergoed zijn voor de schade. Hun plantages stonden blank nadat er een kunstmatige bres werd geslagen in de dijk van de Gete, om de wateroverlast in het centrum van Halen te beperken. 

"We zijn nu 5 maanden verder, maar zijn nog altijd niet vergoed voor de schade", vertelt fruitboer Kristoff Moonen. "Niemand wil zijn verantwoordelijkheid opnemen." Samen met nog een andere getroffen fruitboer probeert hij nu via de rechtbank een vergoeding af te dwingen. "Omdat het om een kunstmatige overstroming gaat, komt de verzekering niet tussen." 

Perenbomen van 7 jaar oud afgestorven

Kristoff Moonen, fruitboer

Moonen raamt zijn schade op zo'n 200.000 tot 300.000 euro. "Ik ben een deel van mijn oogst in 2021 kwijt. Op enkele percelen zijn de bomen afgestorven. Dat ging om perenbomen van 7 jaar oud. Dus ik word 7 jaar terug in de tijd geslagen." 

Administratieve weg

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) is op de hoogte van het probleem.  “De diensten van de gouverneur van Limburg hebben ons eind november gecontacteerd omdat zij geen piste zagen om tussen te komen voor de geleden schade", legt woordvoerder Katrien Smet uit. "Ze hebben ons gevraagd om te bekijken of wij voor een oplossing kunnen zorgen. Wij hebben het dossier ondertussen overgemaakt aan onze verzekering. Het dossier is nog in onderzoek, we hebben daardoor nog geen standpunt van de verzekering gekregen.”

Meest gelezen