Vuurwerkverbod moet Brusselse hulpverleners beschermen in eindejaarsperiode

De burgemeesters van Sint-Gillis, Anderlecht en Vorst hebben voor de eindejaarsperiode een vuurwerkverbod t. Daarmee willen ze vooral politie, brandweer en andere hulpverleners beschermen die de jongste tijd geregeld bestookt worden met vuurwerk of voetzoekers.

"Vuurwerk wordt te pas en te onpas gebruikt tegen de veiligheidsdiensten, zowel tegen de politie, als de brandweer als tegen ziekenwagens en daar dient het natuurlijk niet voor. Daarom hebben we op dit verbod aangedrongen", zegt korpschef Jurgen De Landsheer van de politiezone Brussel Zuid.  

Politie onder vuur

De Landsheer verwijst daarmee ondermeer naar een recent incident waarbij vorige week vuurwerk is afgeschoten naar een politiekantoor in Anderlecht, maar ook naar eerdere incidenten waarbij agenten tijdens betogingen onder vuur werden genomen. Zo werden afgelopen zondag nog verschillende vuurwerkpijlen en voetzoekers in beslag genomen bij mensen die op weg waren naar de demonstratie tegen de vaccinatieplicht. 

Het is jammer dat een aantal mensen het verbrodt voor mensen die het goed menen
Jurgen De Landsheer - Korpschef Politiezone Brussel Zuid

"We gaan er dan ook actief controle op doen omwille van het veiligheidsaspect. Zo willen we vermijden dat er tijdens de feestdagen te veel overlast is. Het is wel jammer dat een aantal mensen het verbrodt voor alle mensen die het goed menen", besluit De Landsheer. 

Naast een verbod op het gebruik, is ook de verkoop van vuurwerk en voetzoekers verboden. Verkopers die toch illegaal blijven verkopen riskeren een boete van 175 tot 350 euro en de sluiting van hun zaak. Het verbod op het gebuik en de verkoop van vuurwerk in de drie gemeenten gaat onmiddellijk in en geldt tot 6 februari.

Meest gelezen