Richard Brocken/HH

Waarom een dampkap wél en een stofzuiger niét kan helpen om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren

Een opmerkelijke tip van Steven Van Gucht om de kerstmaaltijd veilig te laten verlopen, is het gebruik van de dampkap (in combinatie met ramen openzetten). "Die tip houdt steek", zegt ventilatie-expert Leen Peeters in "De wereld vandaag". "Als je niet in een passiefhuis woont, helpt een dampkap heel goed om de luchtkwaliteit te verbeteren."

Volgens Steven Van Gucht van het Crisiscentrum is het bijzonder belangrijk dat we onze huizen goed ventileren, zeker wanneer er een kerstfeest gehouden wordt met verschillende mensen. "Zet de ramen op kiepstand, laat de dampkap aanstaan, zet de binnendeuren open en als je een CO2-meter hebt, aarzel dan niet om die te gebruiken", klonk het.

Feesttips ten huize van viroloog Steven Van Gucht

Videospeler inladen...

Ingenieur en ventilatie-expert Leen Peeters vindt het een bijzonder goed idee om de dampkap aan te laten staan. "Als je niet in een passiefhuis woont, is het een goed idee om je klassieke dampkap aan te laten staan. De reden is dat je lucht wegtrekt uit de woning en verse lucht aangezogen zal worden", aldus Peeters in "De wereld vandaag".

"Een dampkap op zijn volle vermogen gaat ongeveer tien keer het volume van de ruimte waarin ze staat, wegzuigen. Als je lucht wegzuigt, ga je ook nieuwe lucht aantrekken. Een raam openzetten, is belangrijk. Op die manier ga je vervuilde lucht met CO2, aerosolen en andere stoffen wegtrekken uit de woning. Dat helpt alleen maar om de luchtkwaliteit te verbeteren."

Een dampkap in een passiefhuis heeft geen contact met de buitenlucht en de actieve koolfilter is niet gemaakt om aerosolen of CO2 te zuiveren

Volgens Peeters is het belangrijk om ook het juiste raam of de juiste ramen open te zetten voor een goede luchtdoorstroming. "Uiteraard zet je niet het raam naast de dampkap open. Je moet erover nadenken waar de mensen gaan zitten. Stel dat die aan een grote tafel gaan zitten in de woonkamer en de keuken is redelijk open, zet dan het raam langs de tafel open, die tegenover de dampkap staat, zodat de afstand groot genoeg is. Op die manier zuig je die flow van verse lucht over de tafel naar de dampkap en zo weer naar buiten."

De dampkap zorgt bij de ventilatie voor voldoende debiet. Als je ramen en deuren openzet om de ruimte te ventileren, ben je sterk afhankelijk van de wind.

Bewoners van een passiefhuis zijn niet gebaat met het gebruik van de dampkap om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. "Een passiefhuis heeft geen buis naar buiten. Die dampkappen hebben dus geen contact met  de buitenlucht. Ze gaan de aangezogen lucht van boven de kookplaat zuiveren met een actieve koolfilter en die lucht opnieuw in de ruimte brengen, maar die filter is niet gemaakt om aerosolen of CO2 te filteren. Dat helpt dus niet. De meeste passiefhuizen hebben mechanische ventilatie en die kan je gebruiken om de woning te ventileren."

Luchtfiltratietoestel versus stofzuiger

Daarnaast kan het volgens Leen Peeters ook zinvol zijn om een luchtfiltratietoestel te gebruiken om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. "Met zo een toestel gaat de CO2 niet naar beneden, maar dat toestel haalt de aerosolen of coviddeeltjes uit de lucht. Voor dat aspect verbetert het de luchtkwaliteit."

Een luisteraar suggereerde om een stofzuiger te gebruiken om de lucht te verversen, maar net als de dampkap in een passiefhuis heeft een stofzuiger geen verbinding met de buitenlucht. "Ventileren met een stofzuiger is geen goed idee, tenzij je de stofzuiger zijn lucht naar buiten laat uitstoten", besluit Peeters.

Meest gelezen