Radio 2

Zeveneken heeft na twee jaar eerste van zeven nieuwe eiken (en zijn identiteit) terug

In Zeveneken bij Lochristi is de eerste van zeven nieuwe eiken geplant voor de kerk in het centrum. Twee jaar geleden moesten zeven bestaande eiken in het dorp sneuvelen, wat tot luid protest leidde, maar nu krijgt het dorp zijn identiteit terug.

Na lang wachten is vandaag de eerste van zeven nieuwe eiken geplant in Zeveneken, bij Lochristi. De zeven inheemse eiken, stevige bomen met een stam van halve meter diameter, zullen de komende 100 tot 150 jaar het straatbeeld van Zeveneken kleuren.

Moeilijke beslissing

Twee jaar geleden stond de deelgemeente van Lochristi op z’n kop. Het gemeentebestuur en het Agentschap Wegen & Verkeer beslisten namelijk om de zeven monumentale eiken te verwijderen voor de Sint-Eligiuskerk, ondanks het massale protest van de inwoners. Die hielden petities en verspreidden zelfs een overlijdensbericht. Maar de bomen werden toch geveld zodat de N70 heraangelegd kon worden worden. Ook de fiets – en voetpaden werden aangepakt en het rioleringsstelsel is vernieuwd.

"Het was een drastische beslissing en we begrijpen dat het erg gevoelig lag, maar we konden niet veel anders doen", legt burgemeester Yves Deswaene (Open VLD) uit. "Uit het gespecialiseerd onderzoek bleek dat de meest linkse boom aangetast was door een zwam. Toen hij geveld was, zagen we dat hij aan de binnenkant volledig hol was. De werken zou die boom zeker niet overleven. Ook andere bomen deden het minder goed. Daarom hebben we gekozen voor de korte pijn." 

Radio 2
kasto80

Meest gelezen