Zone 30 in Heusden-Zolder wordt verplaatst om trajectcontrole weer wettelijk te maken

In Heusden-Zolder wordt de zone 30 in de Michel Scheperslaan de komende weken aangepast. In de rest van de straat geldt een zone 50 waarop een trajectcontrole is ingesteld. Maar precies die kleine zone 30 daarbinnen maakt het geheel ontwettig. Ze wordt daarom verplaatst.

Het schepencollege zal de komende weken beslissen om de zone 30 in de Michel Scheperslaan te verplaatsen. Die zal dan alleen nog gelden in De Winning, het zijstraatje dat de toegangsweg vormt naar een kleuterschooltje. Daardoor zal heel de Michel Scheperslaan een zone 50 worden en is ook de trajectcontrole er niet langer onwettig. 

Tegenspraak

Volgens burgemeester Mario Borremans (GOED) was bij de installatie van de trajectcontrole, die op 1 april dit jaar in gebruik is genomen, niemand zich ervan bewust dat er iets fout zat. "We hebben die trajectcontrole destijds geïnstalleerd samen met de federale politie, Proximus en Trafiroad en gingen er vanuit dat alles volgens de regels was. Onze diensten hebben ondertussen ook overleg gepleegd met het kabinet van verkeer en met het parket. Het blijkt dat ze mekaar tegenspreken over het al dan niet wettelijke kader van de huidige regeling. Maar met een aanpassing van de zone 30 is het probleem opgelost." 

In de loop van dit jaar zijn ook tussen de 6.000 en 7.000 snelheidsovertredingen vastgesteld. Maar omdat de dossiers van de betaalde boetes zijn afgesloten en de overtredingen boven de 50 km per uur zijn gemeten, zien gerecht en overheid daar geen graten in. 

Compensatie voor buurt

De trajectcontrole in de Michel Scheperslaan is een toegeving aan buurtbewoners die zich enkele jaren geleden verzetten tegen de komst van de grote binnenspeeltuin Tarzan & Jane. Ze vreesden veel extra verkeer op de verbindingsweg tussen Zolder en Houthalen en eisten daarom maatregelen voor de verkeersveiligheid. 

Meest gelezen