Coronablog - Nederland gaat vanaf morgen weer op slot, Rutte geeft persconferentie "met een somber gemoed"

Terwijl de coronacijfers momenteel nog netjes in dalende lijn gaan in ons land dreigen in andere Europese landen opnieuw verstrengingen. Dat vooral om de opmars van de omikronvariant binnen de perken te houden. Nederland gaat vanaf morgen weer in een harde lockdown. Dat heeft premier Mark Rutte vanavond aangekondigd. Volg hier alle coronanieuwtjes van vandaag.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Premier Mark Rutte: "Nederland gaat vanaf morgen nog een keer op slot"

Nederland gaat vanaf morgen weer in een harde lockdown. Dat heeft de Nederlandse premier Mark Rutte vanavond aangekondigd op een persconferentie. "We staan hier vanavond met een somber gemoed", aldus Rutte. "Nederland gaat vanaf morgen nog en keer op slot."

Rutte noemt de nieuwe lockdown onvermijdelijk en wijst erop dat de omikronvariant van het coronavirus zich veel sneller verspreidt dan gepland. de lockdown gaat morgenvroeg in om 5.00 u en duurt tot en met 14 januari.

Hieronder een kort overzicht van de maatregelen:

 • thuis maximaal 2 gasten,
 • buiten maximaal met 2 mensen samenkomen,
 • op kerstavond, op 1e en 2e kerstdag men met de jaarwisseling maximaal 4 gasten thuis ontvangen, en buiten maximaal met 4 samenkomen,
 • niet-essentiële winkels sluiten, supermarkten en essentiële winkels open tot 20.00u,
 • tankstations, bibliotheken en apotheken blijven open,
 • het hele onderwijs sluit tot en met 9 januari,
 • musea, theaters, concertzalen, bioscopen, pretparken en dierentuinen sluiten,
 • de horeca gaat dicht (afhalen kan wel),
 • alle niet-medische contactberoepen moeten sluiten,
 • binnen sporten kan niet meer, buiten wel maar alleen overdag,
 • professionele sport blijft mogelijk, maar zonder publiek.
Videospeler inladen...

Lees meer in het artikel hieronder.

De cijfers: de gezonde daling van de voorbije dagen versnelt zelfs nog een beetje

De daling in de coronacijfers zet zich aan een gezond tempo door. Het gemiddelde aantal besmettingen per dag is intussen onder de 11.000 gezakt. Ook het aantal overlijdens en de ziekenhuisopnames dalen. Op de diensten intensieve zorg worden nu nog 761 coronapatiënten verzorgd. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het wetenschappelijke gezondheidsinstituut Sciensano. Bekijk hier alle cijfers en grafieken in detail:

Burgemeester van Londen kondigt noodtoestand af

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, heeft de noodtoestand uiteroepen omwille van de sterke stijging van de omikronbesmettingen in de Britse hoofdstad. Gisteren zijn er 26.000 nieuwe besmettingen gemeld en iedereen is ongelooflijk bezorgd over de toestand, zei Khan. De belasting van de ziekenhuizen gaat omhoog en meer en meer zorgverleners vallen uit.

Met het uiroepen van de noodtoestand zullen de verschillende openbare diensten zoals de NHS, de politie, de brandweer en de stad beter kunnen samenwerken. "De enige manier om ons te verdedigen is het vaccineren", zei Khan. "Jammer genoeg zijn de meeste mensen die in het ziekenhuis belanden niet gevaccineerd." 

Ryanair-baas: "Alleen gevaccineerde passagiers zouden mogen vliegen"

Michael O'Leary, de CEO van luchtvaartmaatschappij Ryanair, vindt dat alleen gevaccineerde passagiers zouden mogen vliegen, en geen "idiote antivaxers". Aan de Britse krant "The Telegraph" zegt hij dat niet-gevaccineerden de toegang moet worden ontzegd tot ziekenhuizen, supermarkten, apotheken, vliegtuigen en openbaar vervoer.

Eerder deze week is een passagier van een Ryanair-vlucht gehaald die aan boord luidruchtig had geprotesteerd tegen de coronamaatregelen. De man had het ook over "giftige vaccins" en een "nieuwe wereldorde". Hij verkondigde ook dat hij als individu het recht heeft om een coronatest te weigeren.

Op dag tijd aantal omikrongevallen verdrievoudigd in Verenigd Koninkrijk

Op een dag tijd zijn in het Verenigd Koninkrijk 10.059 nieuwe coronabesmettingen met de omikronvariant vastgesteld. Dat meldt Sky News op gezag van officiële cijfers. Dat is een verdrievoudiging.

Het gaat om 9.427 gevallen in Engeland, 514 in Noord-Ierland, 96 in Schotland en 22 in Wales.

Gisteren was sprake van 3.201 nieuwe gevallen. In het Verenigd Koninkrijk zijn er nu al 24.968 infecties met de omikronvariant geregistreerd.

WHO: "Omikronvariant verspreidt zich sneller dan deltavariant van het coronavirus"

De omikronvariant van het coronavirus verspreidt zich snel over de wereld. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt dat de variant is vastgesteld in zeker 89 landen.

Als omikron zich onder de bevolking van een land begint te verspreiden, gebeurt dat volgens de WHO sneller dan bij een uitbraak met de zeer besmettelijke deltavariant. Bij omikron zou het aantal besmettingen verdubbelen in een periode van 1,5 tot 3 dagen. De WHO benadrukt dat nog steeds veel onduidelijk is over de ernst van het ziekteverloop na een omikronbesmetting.

Overheden worstelen wereldwijd met de verspreiding van de nieuwe variant, die vorige maand is ontdekt in het zuiden van Afrika.

Geen vuurwerk of concerten op oudjaar op Champs-Élysées in Parijs

Het vuurwerk en de concerten die normaal gezien plaatsvinden op oudejaarsavond op de Champs-Élysées in Parijs, worden geannuleerd vanwege de coronamaatregelen.

"Vanwege de heropflakkering van de pandemie en de nieuwe aankondigingen van de overheid, moet de stad Parijs met spijt in het hart de feestelijkheden annuleren die voorzien zijn op de Champs-Élysées op 31 december", aldus het kabinet van de burgemeester. Er zal dus geen vuurwerk afgeschoten worden en de dj-sets worden geannuleerd.

Premier Jean Castex had gisteren aan de burgemeesters gevraagd om af te zien van concerten en vuurwerk op oudejaarsavond. Ook is het die avond verboden op om alcohol te drinken op de openbare weg.

Portugal begint 5- tot 11-jarigen te vaccineren tegen COVID-19

Portugal heeft vandaag de vaccinatiecampagne voor de 5- tot 11-jarigen afgetrapt. Zowat 80.000 kinderen van de in totaal 640.000 5- tot 11-jarigen hebben zich ingeschreven om dit weekend een eerste dosis van het aangepaste kindervaccin van Pfizer te krijgen.

Premier Antonio Costa legde gisteren uit dat de verspreiding van het coronavirus sneller gaat "bij niet-gevaccineerde kinderen en hun ouders". In Portugal is 88,9 procent van populatie van 10,3 miljoen gevaccineerd. Het land heeft de op één na hoogste vaccinatiegraad ter wereld, na de Verenigde Arabische Emiraten. Er werden ook al meer dan 2,2 miljoen boosterprikken toegediend. 

Met de vaccinatie van jonge kinderen start Portugal ook sneller dan veel andere Europese landen. Frankrijk kondigde aan waarschijnlijk woensdag te kunnen starten, in ons land buigt de Interministeriële Commissie Volksgezondheid zich maandag over de vaccinatie van 5- tot 11-jarigen, na een positief advies van de Hoge Gezondheidsraad.

Ondanks de hoge vaccinatiegraad heeft de regering sinds begin december verschillende controlemaatregelen ingevoerd om het gebruik van mondmaskers, het vaccinatiecertificaat en coronatests uit te breiden. De kerstvakantie werd ook verlengd en in de eerste week van januari is telewerken verplicht. Portugal is ook een van de landen die een negatieve test eist om het landen binnen te komen.

Het aantal besmettingen ligt ondertussen op het hoogste niveau sinds februari, nu de omikronvariant een snelle opmars maakt. Het aantal mensen op de intensieve zorg is op een maand verdubbeld. Zestig procent van de IZ-bedden is momenteel bezet.

Nederlandse experten pleiten voor "harde lockdown" tegen omikron, regering houdt spoedoverleg

Het Nederlandse adviesorgaan Outbreak Management Team (OMT) heeft de Nederlandse regering geadviseerd om snel extra maatregelen te nemen om de snelle verspreiding van de omikronvariant te remmen. Volgens RTL Nieuws pleit het OMT voor een strenge lockdown. Volgens de NOS willen de deskundigen dat vrijwel alles sluit: alleen de essentiële winkels zoals supermarkten zouden open mogen blijven. 

Vanmiddag houdt de Nederlandse regering spoedoverleg. Vanavond om 19 uur volgt er een persmoment waarin de nieuwe maatregelen worden toegelicht.

Ook in andere Europese landen worden trouwens strenge maatregelen genomen. Zo verbiedt Frankrijk alle openbare nieuwjaarsfeesten en wordt de coronapas beperkt tot wie volledig gevaccineerd is, een negatieve test zal niet meer genoeg zijn. Bedoeling is nog meer mensen ertoe te overhalen zich te laten vaccineren. 

In Ierland moeten de pubs en de restaurants voortaan sluiten om acht uur, reizigers hebben een negatieve test nodig voor ze het land in mogen. En in Denemarken gaan vanaf zondag alle musea, theaters, bioscopen en concertzalen dicht. Daar is gisteren een record aantal besmettingen geregistreerd: 11.000, waarvan 2.500 met de omikronvariant.

Lees meer in onderstaand artikel:

Meest gelezen