Rob Brouwer/HH

Nederland gaat in lockdown terwijl coronacijfers net als in België dalen: hoe verhouden beide landen zich tot elkaar?

Nederland gaat vanaf vandaag weer op slot. De Nederlandse regering en de experten van het Outbreak Management Team (OMT) maken er zich grote zorgen over de snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus. Toch heeft Nederland op dit moment, net als België, te maken met dalende coronacijfers. Hoe verhoudt de situatie in Nederland zich tot die in  België en zijn ook hier strengere maatregelen nodig? 

Dalende coronacijfers

Zowel in België als in Nederland gaan de coronacijfers momenteel in dalende lijn. In Nederland daalde het aantal bevestigde besmettingen deze week met 24 procent in vergelijking met de week daarvoor. In België is er een daling van 31 procent

Ook het aantal ziekenhuisopnames en het aantal mensen op intensieve zorg gaat zowel in Nederland als in België in dalende lijn. In Nederland werden de afgelopen week 18,4 procent minder covid-patiënten in het ziekenhuis opgenomen dan de week voordien, in België was dat 25 procent minder.

Het aantal nieuwe patiënten op intensieve zorg neemt in Nederland met 8,6 procent af in vergelijking met de voorgaande week. In België is er een daling met 9 procent

De positiviteitsratio, dat is het percentage positieve testen van het totale aantal testen dat afgenomen is, ligt in België op 15 procent en in Nederland op 23 procent. Bij ons neemt de positiviteitsratio nog af (-1,9 procent), terwijl hij in Nederland toegenomen is van 21 naar 23 procent.

Het reproductiegetal ligt in België op 0,82, dat betekent dat elke besmette persoon gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Het virus verspreidt zich dus minder snel. In Nederland ligt het reproductiegetal op 0,93, dat is dus iets hoger, maar nog altijd onder de 1. 

Wil je alle coronacijfers en grafieken raadplegen? Dat kan in ons dagelijkse cijferbericht. 

Zorgen om omikronvariant

Verontrustend is dat er in Nederland al meer besmettingen met de omikronvariant worden vastgesteld dan in België. "Zij zitten aan 14 procent, wij zitten aan 10 procent", zegt viroloog Marc Van Ranst. "In Amsterdam zitten ze aan 25 procent." 

De omikronvariant is besmettelijker dan de huidige dominante deltavariant. "Vanuit Denemarken en het Verenigd Koninkrijk komen nu signalen dat omikron toch niet veel minder ziekmakend is dan de deltavariant. Dus we moeten er wel voor oppassen."

In Nederland zijn er minder bedden op intensieve zorg dan in België. "Ze hebben maar de helft van wat wij hebben", zegt Van Ranst. De ziekenhuizen kunnen er dus sneller overbelast geraken.

Verschil in vaccinatiecampagne

In België is 88 procent van de volwassen bevolking volledig gevaccineerd. In Nederland ligt de vaccinatiegraad iets lager. Daar is 86 procent van de volwassen bevolking gevaccineerd. 

De campagne voor de boosterprik in Nederland loopt achter op België. "In Nederland heeft nog minder dan 10 procent een boosterprik gekregen", zegt viroloog Marc Van Ranst. "In België zitten we aan 26 procent. De ouderen en de risicopatiënten hebben hun boosterprik al gehad."

Nederland gaat het zetten van de boosterprikken nu opdrijven, net als ons land, maar ze starten daarbij met een achterstand. "In Nederland zitten we in een heel ernstig scenario", zegt de Nederlandse epidemioloog en microbioloog Amrish Baidjoe aan NOS. "De booster maakt echt een belangrijk verschil voor het aantal mensen dat in het ziekenhuis belandt, met name de hoogrisicogroepen of mensen die heel lang geleden hun laatste vaccinatie hebben gehad."

Ook hier strengere maatregelen?

In Nederland neemt de regering al een tijdje strengere maatregelen dan in ons land. Alle niet-essentiële winkels, horeca, cultuur- en sportzalen moeten er sinds 28 november al tussen 17 uur 's avonds en 5 uur 's morgens de deuren sluiten. Vanaf vandaag zullen ze volledig gesloten moeten blijven, al zeker tot 14 januari. 

In België zijn dergelijke strenge maatregelen voorlopig nog niet aan de orde. Bij ons komt het Overlegcomité van alle regeringen woensdag samen. Viroloog Marc Van Ranst merkt op dat de expertengroep al strengere adviezen heeft voorgelegd aan de regering dan diegene die nu van kracht zijn. "Men zou nu wél die opties kunnen lichten", zegt hij. Dat gaat dan bijvoorbeeld over het invoeren van contactbubbels, het sluiten van de horeca vanaf 20 uur en een beperking op met hoeveel mensen je mag gaan winkelen. 

Volgens Van Ranst zal er een sneeuwbaleffect komen in Europa en zullen meer landen in lockdown gaan. "Nederland doet het, het Verenigd Koninkrijk zal wellicht hetzelfde doen voor twee weken. In een heel aantal landen zullen moeilijke politieke beslissingen moeten worden genomen."

"Elk land kijkt naar andere landen en wanneer je het momentum krijgt om in lockdown te gaan, dan wordt dat plots een aantrekkelijke optie. Maar dat is een politieke beslissing."

Videospeler inladen...

Meest gelezen