FLEMAL

Petra De Sutter (Groen): "Niet onze keuze, maar verlenging van kerncentrales is nog altijd mogelijkheid"

Als dat nodig is voor onze bevoorradingszekerheid, is het niet uitgesloten dat de regering toch nog beslist twee kernreactoren langer open te houden. In plaats dus van alle reactoren definitief te sluiten in 2025. Dat heeft vicepremier Petra De Sutter (Groen) gezegd in "De ochtend" op Radio 1. Ze voegt er wel aan toe dat dat niet het voorkeurscenario is.

Normaal moet de regering volgende week, of in alle geval voor het einde van het jaar, een beslissing nemen over de kernuitstap. Die volledige sluiting van al onze kernreactoren staat gepland voor 2025 maar er is onzekerheid over de vervangcapaciteit. Vooral het feit dat de gascentrale van Vilvoorde, die cruciaal is in het sluitingsscenario, geen vergunning krijgt, leidt tot twijfel.

Petra De Sutter, vicepremier van Groen, de partij die wil gaan voor een sluiting van alle kernreactoren, geeft dat ook toe. "Plan A is nog altijd die volledige sluiting, maar als er onzekerheid blijft over onze bevoorrading, dan komt plan B op tafel, zoals het in het regeerakkoord staat."  

En plan B is dus een verlenging van onze twee jongste kernreactoren. Al is er ook in dat scenario onduidelijkheid, door de technische en juridische problemen die zo'n verlenging met zich meebrengt. Volgens De Sutter is het scenario van een verlenging zelfs nóg problematischer voor de bevoorradingszekerheid.

Bekijk hier het hele gesprek met Petra De Sutter in "De ochtend":

Videospeler inladen...

Meest gelezen