Foto Radio 2

Groen wil meer (elektrische) treinen op spoorlijn Ronse-Eeklo

De partij Groen eist een betere dienstverlening en elektrische treinen op de drukke spoorlijn Ronse-Gent-Eeklo. Om hun eisen kracht bij te zetten, sprongen ze zelf op de trein en spoorden ze naar Eeklo. "Elektrificatie zal enkel maar de dienstverlening ten goede komen en het is beter voor het milieu", zegt Evergems gemeenteraadslid Eddy Colombeen (Groen).

Nergens in ons land rijden er nog zo veel dieseltreinen als in Oost-Vlaanderen. Nochtans voldoen de huidige dieseltreinen al sinds 2005 niet meer aan de Europese uitstootnormen. "De treinlijn Ronse-Eeklo is volgens een studie van Transport & Mobility Leuven de drukst gebruikte dieselspoorlijn voor personenverkeer in heel België", gaat Colombeen verder. "Het aantal gereden treinkilometer op deze treinlijn is zelfs hoger dan de som van alle andere dieselspoorlijnen samen."

Bovenaan politieke agenda

Die studie vergeleek het behoud van dieseltreinen met elektrificatie, batterijtreinen en waterstoftreinen. "Daaruit bleek dat voor de spoorlijn in onze regio elektrificatie met voorsprong het beste alternatief is De hoogste maatschappelijke winst boeken we met een snelle elektrificatie vanaf 2025." 

Enkele lokale Groen-gemeenteraadsleden namen vanuit hun woonplaats daarom de trein naar Gent, waar ze vanuit het Sint-Pietersstation richting Eeklo spoorden. Met die regionale actie hopen de actievoerders dat het dossier van de spoorlijn Ronse-Eeklo bovenaan komt te liggen. "Elektrische treinen kan de dienstverlening enkel ten goede komen en heeft daardoor ook een rechtstreeks positieve invloed voor de reizigers: moderner, comfortabeler, milieuvriendelijker en minstens even betrouwbaar als dieseltreinen", besluit Colombeen.

Meest gelezen