Foto Radio 2

Migranten helpen woonzorgcentrum in Lochristi uit de nood

Zes migranten zijn vandaag tijdens de Internationale Dag van De Migrant aan de slag gegaan in het woonzorgcentrum Sint-Pieter in Lochristi. Met de symbolische actie wil het woonzorgcentrum tonen dat deze kwetsbare mensen perfect ingezet kunnen worden in een knelpuntsector zoals de zorg. "Ze willen niets liever dan werken en zij zitten met een tekort aan personeel", zegt vertrouwenspersoon Riet Dhondt van Vriendschap zonder grenzen.

Zes nieuwe krachten meldden zich vandaag om 14 uur aan voor een namiddagshift in het woonzorgcentrum Sint-Pieter in Lochristi. Het zijn Najib en Banin uit Afghanistan, Mehdi uit Iran, Mohammed en Nada uit Marokko en Mahmoud uit Palestina . Ze zijn medisch geschoold, maar slechts de helft is geregulariseerd of heeft asiel gekregen. Ze hebben duidelijk veel zin om voor de bewoners te zorgen. "Hun hulp is meer dan welkom", klinkt het in het woonzorgcentrum. "De zorg kreunt onder het personeelstekort. Dat is hier bij ons in Lochristi niet anders."

Foto Radio 2

Uitgebuit

Dat de zes extra zorgkrachten net vandaag het personeel van Sint-Pieter te hulp schieten mag niet verbazen. Het is immers de Internationale Dag van de Migrant. Dan wordt onder meer het Internationaal verdrag voor de rechten van de migrantenarbeiders herdacht. "Ze willen niets liever dan te kunnen bijdragen aan de samenleving, maar mogen dat niet omdat ze geen Belgische papieren hebben", gaat Riet Dhondt verder. "Werken doen ze toch, maar dan in het zwart, om te overleven. Ze worden uitgebuit en leven vaak in precaire omstandigheden. Met deze actie tonen ze dat er in ons land voor vrijwel ieder knelpuntberoep kandidaten te vinden zijn."

De actie is een initiatief van enkele bezorgde burgers zoals dokter Reginald Moreels en priester van de Begijnhofkerk Daniel Alliet, in samenwerking met middenveldorganisaties. Ze doen een oproep om een gedurfder en pragmatischer migratiebeleid te voeren.

Foto Radio 2

Meest gelezen