Radio 2

Natuurpunt Aalst koopt 22 hectare bos in Gijzegem: "Het zal een topbelevingsnatuurgebied worden"

In Gijzegem, bij Aalst, heeft Natuurpunt geïnvesteerd in 22 hectare bos. Dat ligt aan het domein van de Grote Meers, tussen Gijzegem en Mespelare, deelgemeente van Dendermonde. Bedoeling is om de natuur open te stellen, vertelt Daan Stemgée van het Natuurlandschap Beneden-Dender : "De draagkracht van het gebied is het toegankelijk maken naar de inwoners toe."

Op de grens tussen Gijzegem en Mespelare heeft Natuurpunt Aalst recent 22 hectare bos aangekocht.  Daar ligt het domein van de Grote Meers, waardoor het natuurgebied in totaal 120 hectare groot wordt. Naast het toegankelijk maken van open ruimte voor het grote publiek wil Natuurpunt inzetten op waterbuffering en klimaatadaptatie. "Ook de biodiversiteit zal hier zeker toenemen door de verschillende bomen en rietvelden", zegt Daan Stemgée van het Natuurlandschap Beneden-Dender.

Bosomvorming

In die diverse omgeving zullen zeldzame diersoorten openbloeien. "Unieke vogels zoals de kleine karrekiet, de rietgors en de zangvogel Cetti's zanger komen hier broeden", geeft Stemgée mee. Daarnaast gaat Natuurpunt inzetten op bosomvorming. "We gaan elzen aanplanten en er een echt elzenbos van maken. Ook willen we wandelpaden aanleggen en bankjes voorzien. Zo kunnen we de scholen in de buurt en bewoners van aanpalende wijken een topbelevingsnatuurgebied bieden."

Meest gelezen