Nederland opnieuw in harde lockdown om verspreiding van omikron-coronavariant in te perken

Sinds vanochtend zit Nederland opnieuw in een zo goed als volledige lockdown. Tot en met 14 januari moeten alle niet-essentiële winkels, horeca en scholen de deuren sluiten. Experten hebben daarop aangedrongen om de verspreiding van de omikron-coronavariant in te dammen.

De ontslagnemende regering kwam gisterenmiddag in spoedzitting bijeen en om 19 uur bevestigde premier Mark Rutte (VVD) de lockdown, samen met minister van Gezondheid Hugo de Jonge (CDA) en Jaap van Dissel, het hoofd van de infectiebestrijdingsdienst RIVM

De lockdown is vanochtend ingegaan om 5 uur in en zal volgens premier Rutte duren tot en met 14 januari, al zal die datum nog geëvalueerd worden. Gezinnen mogen nog slechts twee personen thuis ontvangen, maar op kerstavond, Kerstmis en tweede kerstdag worden dat vier mensen.  Enkel essentiële winkels zoals voeding en apotheken blijven open. Niet-essentiële winkels (cadeautjes), sport- en cultuurevenementen en scholen blijven ook dicht en ook niet-medische contactberoepen zoals kappers en massagesalons moeten sluiten. De scholen kunnen eventueel weer op 10 januari heropenen.

Met elkaar komen we ook deze periode weer te boven

Premier Mark Rutte
Videospeler inladen...

Aanleiding is de snelle verspreiding van de nieuwe omikron-variant van het virus die onlangs ontdekt is in Zuid-Afrika. In Amsterdam zou het aantal besmettingen met die variant om de twee of drie dagen verdubbelen en zou ze binnenkort dominant kunnen worden, aldus Jaap van Dissel, hoofd van het expertenteam. De cijfers dalen door de al genomen maatregelen, maar verwacht wordt dat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames opnieuw zullen stijgen door een nieuwe golf van die omikron-variant.

Met deze maatregelen kopen we tijd om de omikron-variant beter te leren kennen

Minister van Gezondheid Hugo de Jonge

Het comité van wetenschappers en experten had eerder aangedrongen op nieuwe harde maatregelen en spreekt over een "race tegen de tijd" om de bevolking via boostervaccins bestand te maken tegen de nieuwe variant. De impact van de omikron-variant is nog niet helemaal bekend; die verspreidt zich bijzonder snel, maar of die nu mildere symptomen veroorzaakt, moet nog wetenschappelijk worden vastgesteld. Net als bij ons worden in Nederland boostervaccins toegediend om gevaccineerden extra te beschermen. Minister van Gezondheid Hugo de Jonge maakt zich sterk dat ook het effect van de omikronvariant ingeperkt kan worden door de vaccins en hij roept de Nederlanders dan ook op om zich zo snel mogelijk te laten registreren voor een vaccinatie.

Niet de besmettingscijfers zijn alarmerend, maar de snelheid waarmee de omikronvariant om zich heen grijpt, zegt Ivan Ollevier in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

"Een draagvlak is hier nauwelijks"

Zeker is dat de nieuwe lockdown niet populair zal zijn bij onze noorderburen. Daar staan veel mensen weigerachtig tegenover vaccinatie en was ook al eerder gewelddadig protest tegen lockdownmaatregelen. De naleving van de nieuwe maatregelen kan dan een probleem worden.

Onze collega Ivan Ollevier was in Nederland en merkt op dat er na twee jaar gezondheidscrisis bij de bevolking nauwelijks een draagvlak is voor een lockdown, zeker met Kerstmis en Nieuwjaar voor de deur. Zeker is dat de maatregelen een nieuwe harde klap zullen zijn voor de detailhandel en de horeca, aldus Ollevier. Vandaag deden heel wat  Nederlanders nog snel paniekinkopen voor de feestdagen. In de winkelstraten van de grote steden was het bijzonder druk.

Op zich is de situatie volgens Ollevier in Nederland niet zo veel slechter dan bij ons. Eergisteren waren er 16.000 besmettingen geregistreerd tegenover 11.000 in België. Omdat Nederland een grotere bevolking heeft, komt dat ongeveer neer op een gelijkaardige situatie. De cijfers inzake besmettingen en ziekenhuisopnames zijn de voorbije dagen ook verder gedaald. Wel heeft Nederland minder bedden beschikbaar in intensieve zorg. 

De regering in Den Haag wil echter geen week verliezen en hoopt de volgende week zo veel mogelijk boostervaccins te verstrekken om de impact van de omikronvariant in te dammen. 

Nederland haastte zich vanmiddag nog naar de winkel, naar de kapper... en om 5 uur stipt ging alles op slot

Videospeler inladen...

Meest gelezen