Pros Verbruggen (93), onvergetelijke televisiepionier, overleden

Vanochtend is televisiepionier Pros Verbruggen overleden. Hij was 93 jaar. Dat meldt zijn zoon. Verbruggen wàs de geschiedenis van de jonge Vlaamse openbare omroep. Hij werd de eerste mannelijke coryfee van het nieuwe medium. De rechtstreekse uitzendingen vanop Expo 58 waren zijn leerschool en zijn grote doorbraak. Tot op hoge leeftijd bleef Pros Verbruggen een jongensachtige seigneur, een jeune premier, de lieveling van niet weinig Vlaamse vrouwen.      

Het leven van Pros Verbruggen loopt in zekere zin parallel met de ontwikkeling van de audiovisuele media na de Tweede Wereldoorlog. Al in 1948 kwam hij na een auditie bij de NIR, de verre voorloper van de VRT. Eerst vertolkte hij rollen in hoorspelen, toen een erg populair medium. In de jaren 50 was hij tussendoor ook gastacteur bij het Reizend Volkstheater en het Nieuw Nederlands Toneel. Na een korte carrière bij omroep Antwerpen, maakte hij naam bij de gewestelijke zender Oost-Vlaanderen. Hij presenteerde er "Dokter opgeruimd", een programma voor zieken en herstellenden, en de telefoonquiz, toen iets helemaal nieuws.  

Op 23 mei 1958 organiseerde Pros Verbruggen een bezoek met een groep weeskinderen aan de Wereldtentoonstelling. Bekijk hier het verslag in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Expo 58, waar de BRT alles leerde

Hij was voor het eerst op een televisiescherm te zien in het Vlaamse programma van TV-Rijsel. Vanaf 1957 presenteerde hij, met Tony Corsari en Bob Van Bael, het erg populaire "100.000 of niets". Dat was een harde kennisquiz waarin de finalist 100.000 frank won, of een treurig troostprijsje. Pros kon de frustratie van wie op een zucht strandde van weelde en rijkdom met veel empathie opvangen. Het programma liep nog door tot ver in de jaren 60.  

Pros Verbruggen toont interesse voor de mens achter de quiz-kandidaat in "100.000 of niets":

Videospeler inladen...

De echte doorbraak van de televisie kwam er met Expo 58. Pros Verbruggen presenteerde toen 6 maanden lang samen met de piepjonge, recent overleden Annie Declerck elke dag van 's ochtends tot 's avonds het rechtstreekse programma over wat er op de wereldtentoonstelling in Brussel gebeurde. Daarvoor interviewde hij politieke en artistieke grootheden die op bezoek kwamen en hij leidde de kijker doorheen zowat alle paviljoenen. 

Voor de BRT was het een huzarenstuk en een uitputtingsslag. Dankzij Verbruggen en Declerck bleef de onervaren omroep overeind. Een en ander leidde tot de verveelvoudiging van het aantal televisietoestellen in ons land, net op tijd voor de huwelijken van Albert en Paola, en Boudewijn en Fabiola. En raad eens wie daarover op de buis rechtstreeks verslag uitbracht? Juist, onze perfecte allrounder.

BEKIJK - Naar aanleiding van het zilveren huwelijksjubileum van Boudewijn en Fabiola zond de BRT de huwelijksreportage met commentaar van Pros Verbruggen opnieuw uit:

Videospeler inladen...
Pros Verbruggen met Benny Goodman op Expo 58

De herfst van een mediacarrière

Tot in de jaren 70 presenteerde Verbruggen quizprogramma's en shows. Dan stapte hij over naar "Premiere magazine" van de legendarische Roland Lommé in zijn gloriejaren. Uiteindelijk werkte hij op de aankoopdienst voor films en feuilletons.  

HERBEKIJK - Pros Verbruggen interviewt Audrey Hepburn in het Nederlands:

Videospeler inladen...

Pros Verbruggen vertolkte zelf als acteur bijrollen in enkele films, onder meer in Rue de Calvaire van Jean Daskalidès, met Marie-Josée Nat. Of hij leende zijn stem, bijvoorbeeld in "Taxandria" van Raoul Servais. Hij interviewde Audrey Hepburn in het Nederlands.

6 jaar lang zat hij als Vlaming in de gemeenteraad van Sint-Pieters-Woluwe. Na zijn pensioen stond hij nog mee aan de wieg van VT4, en hij kwam vaak aan bod in allerlei herdenkingsprogramma's, over Expo 58 vooral.

Meest gelezen