Foto ter illustratie
Pexels-Tomás Malík

22 reeën gevangen in Plantentuin van Meise, omdat ze alles kaalvreten en zo bedreiging vormen voor waardevolle collectie

In de Plantentuin van Meise zijn eind oktober tweeëntwintig reeën gevangen. De diertjes vormden een bedreiging voor de waardevolle bloemen- en plantencollecties in het park, ze waren alles aan het kaalvreten. Twee jaar geleden werd de Plantentuin nog op de vingers getikt, toen er voor hetzelfde probleem, reeën werden neergeschoten. 

Twee jaar geleden kreeg de Plantentuin van Meise heel wat kritiek over zich heen voor het neerschieten van een tiental reeën om de bloemen en de planten in het park te beschermen. Na verontwaardigde reacties van onder meer dierenrechtenorganisatie GAIA, maar ook van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA), werd er toen beslist om in de toekomst de reeën te vangen en over te brengen naar een andere plaats. 

De reeënpopulatie in de Plantentuin was opnieuw te groot geworden

Koen Es

"Deze herfst, in de maanden oktober en november, hebben we tweeëntwintig reeën gevangen in de Plantentuin", vertelt directeur Koen Es. "De reeënpopulatie in onze tuin was opnieuw heel groot geworden, met alle gevolgen van dien. Ze aten onze waardevolle bloemen en planten kaal, dus moesten we iets doen om dat te voorkomen. Twee jaar geleden is er afgesproken dat de reeën gevangen moesten worden. Dat is nu gebeurd." 

Natuurhulpcentrum Oudsbergen

Het is het Natuurhulpcentrum van Oudsbergen die de reeën heeft gevangen. "Het vangen van de reeën is vlot verlopen", gaat Koen Es verder. "Daarna hebben ze allemaal een zendertje gekregen en zijn ze vrijgelaten in de natuur, ver weg van de Plantentuin." 

Meest gelezen