Architect Richard Rogers overleden: van Centre Pompidou tot het Vlinderpaleis, 6 iconische ontwerpen van zijn hand

In Groot-Brittannië is de architect Richard Rogers overleden. Die naam zegt u misschien niet veel, maar zijn erg opgemerkte constructies wellicht wel: het Centre Pompidou in Parijs, de Millennium Dome en het kantoor van Lloyd's of Londen en de zetel van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Ook het Vlinderpaleis, het gerechtsgebouw in Antwerpen, is van de hand van Richard Rogers.

Rogers was 88 en was een van de meest succesvolle -en soms ook omstreden- architecten van de voorbije decennia. Hij kwam uit een Brits-Italiaans gezin uit Firenze en studeerde architectuur in Londen en aan de Amerikaanse universiteit van Yale. Samen met collega Renzo Piano richtte hij begin de jaren 70 een architecten- en ontwerpbureau op.

Centre Pompidou in Parijs

In de jaren 70 bereikte hij een doorbraak toen zijn ontwerpen voor twee erg opvallende gebouwen werden goedgekeurd. Het meeste stof deed hij opwaaien voor het opvallende cultuurcentrum Centre Pompidou in Parijs. De toen nog erg klassiek ogende Franse hoofdstad kreeg er plots een enorme structuur bij met buizen aan de buitenkant waardoor mensen het gebouw konden betreden. Dat viel niet bij iedereen in de smaak en dat is nogal zacht uitgedrukt. Bij veel Parijzenaars ging de roep op om het "onding" meteen met de grond gelijk te maken, maar dat was ook zo bij de bouw van de Eiffeltoren eind de 19e eeuw. (Lees verder onder de foto).

De cultuurtempel van het Centre Pompidou brak het klassieke uitzicht van Parijs in de jaren 70.

Lloyd's of Londen

Eind de jaren 70 speelde Rogers nog eens met een "buizenstructuur" aan de buitenkant, dit keer voor het hoofdkantoor van de bekende scheepsverzekeringsmarkt Lloyd's of Londen in de Britse hoofstad. Dat gebouw is sindsdien een "landmark" in de Londense City, al zijn daar de voorbije jaren nog wel meer opvallende constructies verschenen.

Het kantoor van Lloyd's in Londen doet eerder denken aan een petroleumraffinaderij.

Millenium Dome in Londen

Nog in Londen is ook de Millennium Dome van de tekentafel van Rogers gerold: een grote koepel langs de Theems die speciaal voor de viering van het jaar 2000 was bedoeld. Dat bleek minder een succes, want lange tijd wist Londen niet echt iets aan te vangen met het ding. Vandaag is het een evenementenhal onder de naam O2 Arena.

De Millennium Dome in Londen was bedoeld om het jaar 2000 feestelijk in te zetten.
Newscast

Nieuwe zetel van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg

De cylindervormige voorkeuren van Richard Rogers komen ook terug in een ander erg opvallend gebouw: de nieuwe zetel van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. 

WTC 3-toren in New York

We kunnen ook niet voorbij aan de WTC-3-toren op het vernieuwde World Trade Center in New York. Hier gaat het om een meer klassiek hoekige wolkenkrabber, een van de nieuwe torens op de site waar het oude WTC in 2001 verwoest werd.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Vlinderpaleis in Antwerpen

Bij ons is Richard Rogers dus vooral bekend als de ontwerper van het Vlinderpaleis, het nieuwe gerechtsgebouw in Antwerpen. Het moderne en markante gebouw aan de Bolivarplaats werd in 2006 door toenmalig Koning Albert geopend. Het kostte uiteindelijk 280 miljoen euro, dat was 4 keer meer dan oorspronkelijk geraamd. Rogers ontwierp ook gebouwen voor luchthavens van onder meer Heathrow in Londen en Barajas nabij de Spaanse hoofdstad Madrid.

De puntdaken op het Vlinderpaleis doen denken aan de Batakhuizen op het Indonesische eiland Sumatra.

Meest gelezen