Coronablog - Rellen na betoging tegen coronamaatregelen in Brussel: politie pakt 55 keetschoppers op

Vandaag zijn er in Brussel en verschillende Vlaamse steden betogingen gehouden tegen de coronamaatregelen. Vooral de verplichte vaccinatie en het Covid Safe Ticket (CST of coronapas) werden op de korrel genomen. Na de betoging in Brussel zochten relschoppers de confrontatie op met de politie. De coronabesmettingen en -ziekenopnames in ons land zijn nog altijd in dalende lijn, maar overal in Europa lijkt de omikronvariant in opmars en worden maatregelen genomen. Volg hier de meeste recente corona-updates van vandaag.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Grimmige sfeer na betoging in Brussel tegen coronamaatregelen

In Brussel is vannamiddag de derde betoging tegen de verplichte vaccinatie en het Covid Safe Ticket (CST of ook wel coronapas genoemd) door de stad getrokken. De mars, die om 13 uur aan het Noordstation begon, verliep rustig.

Rond 16.15 uur begon een klein groepje relschoppers nadrukkelijk de confrontatie op te zoeken met de politie. De agenten die opgesteld staan aan de uitgang van het Jubelpark in de Kleine Wetstraat, worden bekogeld met vuurwerk, takken, kasseien en glazen flessen. De politie heeft enkele keren traangas gespoten, maar dat kon de gemoederen niet bedaren. Ook vorige betogingen eindigden met rellen. 

"De politie rukt nu verder op in het Jubelpark", zei VRT NWS-reporter Mattias Tuyls om 17.00 uur. "Er lijkt een soort van kat-en-muisspel aan de gang. Het lijkt voorlopig nog niet gedaan. Over het algemeen was de betoging vreedzaam verlopen, tot nu."

Videospeler inladen...

Bij de start van de betoging spraken de organisatoren, het collectief Belgium United for Freedom, de hoop uit dat het vandaag niet zo ver zou komen. Ze hadden een uitgebreide ordedienst en heel wat stewards ingezet om de betoging in goede banen te leiden. 

De politie controleerde voor de start van de betoging aan het treinstation Brussel Noord op het bezit van verboden en gevaarlijke voorwerpen. Al voor de betoging begon werden er 13 mensen aangehouden. "Vijf daarvan werden gerechtelijk aangehouden wegens weerspannigheid en bezit van verboden voorwerpen", zegt Ilse Van de keerde van de Brusselse politie. In totaal heeft de Brusselse politie vanmiddag 55 relschoppers opgepakt. Eén betoger raakte gewond en moest naar het ziekenhuis gebracht worden. "Er werden ook vijf meldingen gedaan van schade aan eigendommen", zegt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere.

Tijdens de betoging is ook een RTBF-journalist aangevallen.

Opvallend: de politie schat dat er in Brussel 3.500 mensen meebetoogd hebben, maar de organisatoren spraken over meer dan het tienvoudige (50.000 mensen), maar stelden dat later bij naar 37.000 mensen.

We begrijpen dat er een pandemie heerst en de vijand is het virus, maar er moet een debat mogelijk zijn over de manier waarop we dat virus bestrijden

Sarkis Simonjan, woordvoerder van Belgium United for Freedom
Videospeler inladen...

Aan het hoofd van de betoging stapten, net zoals de vorige keer, een aantal brandweerlui op. Een aantal van hen droeg een brandweeruniform, anderen droegen enkel een T-shirt met een brandweerlogo. 

Woordvoerder Sarkis Simonjan van Belgium United for Freedom heeft geen problemen met de vaccinatie tegen COVID-19, wel met de verplichting in de zorg. "Ook het CST gaat in tegen onze rechten en vrijheden", zei hij woensdag op een persconferentie. "Wie gevaccineerd is, krijgt met het CST toegang tot verschillende plaatsen, maar dat is geen garantie op een bescherming tegen besmetting."

Belgium United for Freedom vraagt om gehoord te worden door de regering en roept op tot een "burgerdebat", waarbij inwoners hun grieven kunnen uiten en hun vragen op tafel leggen.

Nicolas Maeterlinck

"We begrijpen dat er een pandemie heerst en de vijand is het virus, maar er moet een debat mogelijk zijn over de manier waarop we dat virus bestrijden", zei Simonjan aan de start van de betoging. "Met de maatregelen die nu gehanteerd worden, creëert de politiek verdeeldheid, discriminatie en paranoia. We hebben een aantal ideeën en voorstellen maar dan moet de politiek wel naar ons luisteren. Zolang dat niet gebeurt, blijven we op straat komen."

Ook in Antwerpen, Genk en Oostende waren er vandaag een betoging tegen de verplichte vaccinatie en de coronapas. Hier bleef de opkomst beperkt.

Betoging tegen coronamaatregelen in Genk.

Biostatisticus Bart Mesuere: "Dalende delta-curve maskeert op dit moment de zeer snel stijgende omikroncurve"

Statisticus Bart Mesuere benadrukt dat we een belangrijke kanttekening moeten maken bij de dalende coronacijfers. "De dalende delta-curve maskeert op dit moment de zeer snel stijgende omikron-curve." Hij voorspelt dan ook een explosieve groei wanneer het aantal besmettingen opnieuw zal stijgen. Daarbij ook een grafiek hoe dat in Londen gegaan is. 

"Het gevaar van de situatie nu is dat alle cijfers dalen. Maar onder de radar groeit het aantal besmettingen met de omikronvariant", zegt Mesuere. "We weten van andere landen dat dat traag begint om dan plots zeer snel te stijgen. Dat zal ook bij ons het geval zijn."

"De vraag blijft natuurlijk wat het gevolg zal zijn voor de ziekenhuizen. Het is nog steeds niet heel duidelijk of omikron meer ziekmakend is."

Mesuere roept in elk geval op om zo snel mogelijk een boosterprik te halen. "De boosterprikken kunnen hier een groot verschil maken. Ga dus zo snel mogelijk je derde prik halen, zeker als je tot een kwetsbare groep behoort of er vaak mee in contact komt. Kom je samen tijdens de feestdagen? Ventileer dan waar mogelijk en doe vooraf een zelftest."

Ruim 30.000 mensen herdenken coronaslachtoffers in Oostenrijk

In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen hebben vanavond zo'n 30.000 mensen de slachtoffers van de coronapandemie herdacht met een zee van lichtjes. Tijdens een 10 minuten durende wake maakten ze licht met kaarsen, lichtjes of het licht van hun gsm. 

De herdenking met als motto '"#YesWeCare" werd gesteund door tientallen organisaties, zoals vakbonden, medische verenigingen en religieuze groepen. Ook president Alexander Van der Bellen drukte zijn steun uit. Hij tweette een foto van een kaars met de hashtag #YesWeCare.

In Oostenrijk zijn al meer dan 13.400 mensen overleden door COVID-19.

Biostatisticus Geert Molenberghs bezorgd over kerstdrukte in winkelstraten

Biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt, KU Leuven) is bezorgd over de grote kerstdrukte van vanmiddag  in steden zoals Antwerpen. Hij wijst op de opkomst van de omikronvariant en de risico's daarvan. "We moeten toch wel vermijden dat te veel mensen samenkomen in deze fase, binnen maar eigenlijk ook buiten", zegt hij aan VRT NWS.

"Als het op die manier uit de hand begint te lopen, is daarbij niemand gebaat: noch de algemene bevolking, noch de winkels, maar zeker ook niet de ziekenhuizen", aldus Molenberghs. "Er is toch wel enige verantwoordelijkheidszin vereist."

3 Antwerpse cafés gesloten die zich niet aan sluitingsuur houden

In Antwerpen heeft de politie gisteravond drie cafés moeten sluiten omdat ze het verplichte sluitingsuur "ruim overschreden" hadden. Dat heeft burgemeester Bart De Wever (N-VA) gezegd op VTM Nieuws en de politie bevestigt dat.

De cafés liggen aan de Melkmarkt, aan de Turnhoutsebaan en in de Van Schoonhovenstraat. Zowel de uitbaters als de op dat moment nog aanwezige klanten kregen een boete.

EU sluit akkoord met vaccinproducenten over versnelde levering boostervaccins

De Europese Commissie heeft een akkoord gesloten met vaccinproducenten Pfizer/BioNTech over de versnelde levering van boostervaccins, nu de omikronvariant zich snel verspreidt in Europa. 

In het eerste kwartaal van 2022 zullen 20 miljoen extra dosissen geleverd worden. De eerste 5 miljoen stuks worden in januari geleverd, nog eens 5 miljoen in februari en de overige 10 miljoen in maart, aldus de Commissie, die onderhandelt met de vaccinproducenten in naam van de 27 lidstaten.

Viroloog Johan Neyts: "Omikron staat al veraf van de oorspronkelijke Chinese variant"

Onze vaccinatiecentra draaien overuren om de derde prik te kunnen zetten en de nieuwe variant omikron is volop in opmars. Viroloog Johan Neyts werkt in Leuven aan een nieuw vaccin en heeft ook de nieuwe variant omikron al bestudeerd. "Hij staat al veraf van de oorspronkelijke Chinese variant”, zegt hij in "De zevende dag".

Videospeler inladen...

Opmerkelijke uitspraak van Liverpool-coach Jürgen Klopp: "Vaccinatiestatus speelt mee als we spelers vastleggen"

Een opmerkelijke uitspraak van Jürgen Klopp op de persbabbel voor de topper tegen Tottenham. De coach van Liverpool liet optekenen dat hij in de transferperiode in januari geen spelers wil aankopen die niet gevaccineerd zijn. "Het is onmogelijk om dan protocollen te volgen", meende hij.

Lees meer bij onze collega's van Sporza: 

Grote zorgen in het Verenigd Koninkrijk over de omikronvariant: volgen verstrengingen?

In het Verenigd Koninkrijk blijft het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames met het coronavirus stijgen en dat heeft politieke gevolgen. Minister van Gezondheid Sajid Javid sluit nieuwe coronamaatregelen voor de feestdagen niet uit, maar dat zou een deel van de Conservatieve regeringspartij niet kunnen smaken. De toch al belaagde premier Boris Johnson staat onder druk.

Lees hier meer: 

Ontgoochelde winkeleigenaars in Maastricht

Vandaag moest meteen alles dicht in Nederland, door de nieuwe lockdown die daar gisterenavond afgekondigd werd. Een zware klap voor Richard Colson die in Maastricht de winkel Maison Louis heeft. "We zijn voor de tweede maal getroffen in de kerstperiode. Ons hele seizoen valt in het water, dus voor de tweede keer blijven we zitten met de hele stock van de wintercollectie."

Er zijn wel steunpakketten, maar "dat is een pleister op een grote wonde". 

Videospeler inladen...

Meest gelezen