Videospeler inladen...

BEKIJK: Een doods Maastricht ontwaakt in lockdown, Nederlanders steken grens over voor laatste kerstinkopen

Sinds vanmorgen en tot half januari staat het maatschappelijke leven in Nederland stil. Een lockdown  moet ervoor zorgen dat de verspreiding van de omikronvariant vertraagt. Hier in Maastricht zien we mensen die begrip opbrengen voor de maatregel, maar ook andere mensen die erg kritisch zijn voor het beleid. En terwijl Nederland gesloten is, steken noorderburen de grens over om bijvoorbeeld in Antwerpen hun kerstinkopen te doen.

Het is een groot contrast: in Nederland gesloten winkels, lege straten en geen volk op straat, in ons land kan je in verschillende steden over de koppen lopen. En opvallend: veel Nederlanders staken voor hun laatste kerstinkopen de grens over. 

Bekijk hieronder hoe de mensen in Maastricht reageren en hoe winkelende Nederlanders in Antwerpen naar de maatregelen kijken.

Videospeler inladen...

Antwerpen

Op de Meir in Antwerpen zijn heel wat mensen op pad gegaan om cadeautjes te kopen. Opvallend is dat het vooral Nederlanders zijn die naar ons land afgezakt zijn. Dat kon onze reporter ter plaatse vaststellen. "Alles is open hier, in Nederland is dat voorbij", klinkt het. "Wij mogen niks meer", vertelt iemand anders. "Voor de laatste kerstshopping is het fijn dat jullie hier open zijn."

Toch kijken de Nederlanders ook met een verbaasde blik naar de verschillen tussen de twee landen. "De drukte hier is enorm. We gaan er toch snel uit." 

Stewards manen mensen op de Meir aan om een mondmasker op te zetten

Videospeler inladen...

De stad Antwerpen heeft stewards ingezet om de menigte in goeie banen te leiden. De stewards manen de mensen aan om hun mondmasker ook buiten op te zetten. 

De politie van Antwerpen raadt iedereen aan om niet te parkeren in het stadscentrum. "Wie in het centrum wil parkeren, zal daar een paar uur voor moeten rekenen. Te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer is het nog wel mogelijk om het centrum te bereiken", vertelt Willem Migom. "We zien ook dat er heel wat Nederlandse nummerplaten voorbijkomen."

Onze reporter Gitte Van Hoyweghen in Antwerpen: "Parkings in het centrum van de stad raakten verzadigd"

Videospeler inladen...
Foto: Brigitte Vermeersch

Hasselt

"Het is een gezellige drukte hier in Hasselt", zegt schepen Rik Dehollogne (N-VA). "De laatste zondag voor Kerstmis is altijd beter dan de andere koopzondagen en dat is vandaag niet anders. Ik heb zelf ook een winkel, en ik schat dat er zo'n 5 procent van mijn klanten Nederlanders zijn vandaag, maar dat is niet zoveel meer dan anders."

Genk

Ook in Genk was er veel volk vandaag: “Wij komen shoppen en kijken naar de festiviteiten”, zegt een mama. “Maar we blijven wel weg van het protest tegen de coronamaatregelen op het Stadsplein, want dat is voor de kindjes toch niet echt fijn denk ik.”

Ook in het winkelcentrum Maasmechelen Village was het bijzonder druk

Videospeler inladen...

Brugge

"Gezellig druk maar geen overrompeling", klinkt het bij de Brugse politie. "Het centrum van de stad is verkeersvrij in deze periode van het jaar waardoor de randparkings sneller vollopen, maar er is geen sprake van een probleem."

“Het is inderdaad gezellig druk, maar er is geen reden tot paniek”, zegt burgemeester van Brugge Dirk De fauw. “Ook het verkeer verloopt vlot. Op de parking aan het station is er momenteel nog plaats voor 300 auto’s. De winkelstraten zijn afgesloten voor doorgaand verkeer en er is een mondmaskerplicht in de drukste winkelstraten.”

De koopzondag valt samen met de voetbalwedstrijd tussen Club Brugge en Anderlecht. “Die match is nu gedaan dus al het verkeer zal weg zijn als de kerstshoppers de stad verlaten.” De Nederlanders zijn nu nog niet massaal aanwezig in de stad: “Maar ik vrees dat ze de komende weekends wel zullen komen. Dat geldt trouwens niet alleen voor Brugge, maar ook voor andere grote steden.”

Voor dat scenario heeft de stad ook extra parkeercapaciteit en shuttle bussen achter de hand. “We maken ook gebruik van tekstkarren waarmee we de shoppers wijzen op de mondmaskerplicht of vragen om de rijrichting te respecteren. Momenteel vragen we de shoppers in de Zuidzandstraat en Steenstraat om rechts te blijven.”

Knokke-Heist

“In Knokke is het een gewone drukte die we gewoon zijn de dagen voor Kerstmis. Met veel passage in de winkelstraten”, zegt Schepen van Toerisme Anthony Wittesaele. “We zien traditioneel veel mensen vanuit Nederland. We verwachten dat er veel mensen naar hun tweede verblijf hier komen, om zo misschien aan de lockdown te ontsnappen. Maar de lockdown is nog maar pas van kracht, dus we zullen de komende dagen en weekends moeten afwachten voor we conclusies kunnen trekken.”

Sint-Niklaas

In Sint-Niklaas hebben ze regelmatig Nederlandse bezoekers in het Waasland Shopping Center en dat is dit weekend niet anders. Dat zegt ook commissaris Els De Ridder: "Sinds gisteren zien we dat het overal behoorlijk druk is. Ook het winkelcentrum is vandaag open en we zien daar zeker een aantal auto's met Nederlandse nummerplaat op de parking. We hebben extra ploegen van de politie ingezet om alles in het oog te houden, want er is wel echt veel volk."

Gent

In de Gentse winkelstraten heerst er dan weer een aangename sfeer. "Gisteren was het bij ons heel druk en dat merkten we door de files aan de parkeergarages. Vandaag is er een gezellige shoppingdrukte, maar geen overrompeling", vertelt hoofdinspecteur Liesbet De Pauw. "We hebben wel geen zicht op het aantal Nederlanders, dat zal pas later blijken". Beide politiezones blijven de komende eindejaarsperiode waakzaam en gaan extra personeel inschakelen.

Leuven

Ook in Leuven was het gezellig druk dit weekend. "Het laatste weekend voor kerst heeft toch behoorlijk wat volk gelokt naar Leuven", vertelt Mathieu Caudron van de Leuvense politie. "Vooral op zaterdag was het bijzonder druk. In tegenstelling tot andere Vlaamse steden waren in Leuven niet meer Nederlanders dan anders. "De patrouilles in de stad, ons fietsteam en de motorrijders hebben geen extra aanwezigheid van extra voertuigen opgemerkt, die stijging is er bij ons niet", besluit Caudron. 

Radio 2

Meest gelezen