Radio 2

Fakkeltocht tegen de plannen voor  toeristisch Wolvenpark: ook gemeente Brakel verzet zich 

Dit weekend hebben 200 mensen geprotesteerd tegen de plannen om een toeristisch park te bouwen op de grens tussen Brakel en de Waalse gemeente D'Hoppe (Vloesberg). Daarom organiseerde men een fakkeltocht, zodat politici en het dorp zelf letterlijk en figuurlijk verlicht zouden worden. Ook bewoners van de gemeente Brakel stapten mee. 

200 mensen hebben dit weekend meegewandeld in een fakkeltocht, als protest tegen de komst van het zogenaamd Wolvenpark op de grens tussen Oost-Vlaanderen en Henegouwen.  Daar zou de familie Fort, op hun gronden in de gemeente D'Hoppe, een toeristisch park willen creëren. In januari 2022 zal de Waalse regering het dossier behandelen, nadat de familie beroep aantekende tegen de afkeuring van de provincie Henegouwen.

Brakelbos

Ook leden van vzw Climaxi, Natuurpunt Zwalmvallei en vzw ’t Uilekot hielpen mee om de fakkeltocht te organiseren. De komst van het park zou direct effect hebben op het Brakelbos. Het Wolvenpark zou niet alleen chalets met zicht op wolven in kooien willen bouwen, maar ook hotels, restaurants en een parking voor 500 wagens willen voorzien. Dat vinden de protesteerders niet kunnen, zeker niet in zo een klein dorp als Vloesberg, te midden van het Europees beschermde Natura 2000 gebied. 

Verdere eisen

De actievoerders willen niet alleen het Wolvenpark tegenhouden, maar wijzen ook op de grotere problematiek omtrent de gronden van de familie Fort. Zij waren vroeger eigenaars van de zavelgroeve en gebruikten het erna als stort. Na protest van buurtbewoners werd dat stort gesloten in 2002. Maar nu wil de actiegroep dat het voormalige stort gesaneerd wordt en dat de bossen van de familie Fort onteigend worden. Het stuk van het D’Hoppebos in handen van Fort grenst bovendien aan het Brakelbos.

Meest gelezen