Nieuwjaarszingen mag opnieuw: "Hopelijk beslist Overlegcomité woensdag niet anders"

Het traditionele nieuwjaarszingen of koekenzingen op de laatste dag van het jaar mag opnieuw doorgaan. Dat bevestigt Jan Spooren, gouverneur van Vlaams-Brabant. "Tijdens het nieuwjaarszingen moeten de deelnemers zich wel houden aan bepaalde coronamaatregelen, maar voor mij kan het. Tenzij natuurlijk dat de ministers daar aanstaande woensdag anders over beslissen", aldus de gouverneur.  

Door de coronacrisis werd het traditionele nieuwjaarszingen of koekenzingen vorig jaar verboden. Heel wat gemeenten gingen toen op zoek naar een alternatief. En hoewel die alternatieven gesmaakt werden, werd er toch reikhalzend uitgekeken naar het echte nieuwjaarszingen aan de deur.  Een traditie die dit jaar opnieuw kan. 

Maatregelen bij nieuwjaarszingen

"Ik heb de burgemeesters inderdaad laten weten dat het nieuwjaarszingen opnieuw kan doorgaan", zegt gouverneur van Vlaams-Brabant, Jan Spooren. "Daar zijn echter wel enkele maatregelen aan verbonden. Iedereen moet zich aan de opgelegde coronamaatregelen houden, er wordt gevraagd om voldoende afstand te houden en waar het moet wordt ook gevraagd om een mondmasker te dragen. Mensen die het niet zien zitten om hun deur te openen kunnen eventueel wat snoep buiten laten staan." 

Iedereen kijkt hier ontzettend naar uit, laat ons hopen dat de ministers woensdag niet anders beslissen

Manu Claes, burgemeester Scherpenheuvel-Zichem (CD&V)

Intussen kondigden enkele gemeenten op sociale media ook al het nieuwjaarszingen aan. Onder andere in Begijnendijk, Rotselaar en Tremelo knopen ze terug aan met de traditie. Ook in Scherpenheuvel-Zichem is dat het geval. "Hier kijkt iedereen ontzettend naar uit", zegt burgemeester Manu Claes (CD&V). "Laat ons hopen dat het Overlegcomité van aanstaande woensdag daar niet anders over beslist. Ik roep sowieso iedereen op om zich aan de maatregelen te houden. Hou voldoende afstand en als dat niet kan, vragen we om een mondmasker op te zetten." 

Meest gelezen