Vlaanderen krijgt in 2023 een Vlaams  Mensenrechteninstituut

Vlaanderen krijgt in 2023 een Vlaams Mensenrechteninstituut dat alle Vlaamse bevoegdheden rond discriminatie bundelt. Dat heeft minister van Binnenlands Bestuur en Gelijke Kansen Bart Somers (Open VLD) bekendgemaakt. Voor de werking krijgt het instituut jaarlijks meer dan 4 miljoen euro. 

De Vlaamse regering had eerder al beslist om de samenwerking met Unia, het instituut voor gelijke kansen, stop te zetten. Vlaanderen vond dat te veel slachtoffers van discriminatie geen verhaal konden halen bij Unia, zegt Somers. 

"Het Mensenrechteninstituut zal over veel meer middelen beschikken dan de middelen die we nu besteden aan Unia en zal bovendien effectiever zijn", zegt Somers. "U moet weten dat Unia de voorbije twaalf jaar in totaal maar zes keer naar de rechter is gestapt voor klachten die te maken hebben met Vlaamse bevoegdheden. Dan zie je dat het Vlaams Mensenrechteninstituut het potentieel heeft om stappen vooruit te zetten."

"Het mensenrechteninstituut zal in de eerste plaats bemiddeling nastreven, maar als dat niet lukt, dan kunnen mensen terecht bij een onafhankelijke geschillencommissie die dan een oordeel uitspreekt", zegt Somers. Dat oordeel is gezaghebbend en werkt naar het voorbeeld van het Nederlandse mensenrechteninstituut. Daar worden in 80 procent van de gevallen de oordelen gevolgd."

Eerder deze week hadden 21 organisaties die slachtoffers van discriminatie vertegenwoordigen of opkomen voor hun mensenrechten, hun bezorgdheid getoond over de oprichting van het nieuwe instituut. Zij vrezen dat dat minder slagkracht zal hebben dan Unia.  

"De Vlaamse regering wil het nieuwe orgaan niet langer in rechte laten optreden of slachtoffers ondersteunen die naar de rechtbank willen stappen", zeggen de organisaties. De geschillencommissie die in de plaats komt, kan geen sancties en schadevergoedingen opleggen. "Het slachtoffer wordt aan zijn lot overgelaten als de tegenpartij zich niet houdt aan het advies", zeggen ze.

Meest gelezen