Het jaar van paralympisch kampioen Peter Genyn: "Sabotage op Spelen nog altijd niet opgehelderd"

Goud en zilver veroverde rolstoelatleet Peter Genyn op de Paralympische Spelen in Tokio. Al blijft de sabotage voor de finale van de 100 meter nazinderen. "Tenzij iemand zijn geweten laat spreken, zal dit nooit opgehelderd worden", zegt Genyn op Radio 2 Antwerpen. Hij hoopt dat de regering ook voor deze Spelen het prijzengeld optrekt van 15.000 naar 50.000 euro.

2021 was weer een jaar vol bijzondere gebeurtenissen én mensen om trots op te zijn. Radio 2 blikt terug op het voorbije jaar waarin mensen vanuit heel Vlaanderen een belangrijke rol hebben gespeeld. Reden genoeg voor Radio 2 om hen op een voetstuk te plaatsen. We blikken een week lang terug op hun verhaal, op wat het effect is geweest en op wat ze betekend hebben in hun regio.

"2021 was een bizar jaar. Vier jaar lang leef je toe naar die 20 seconden om de 100 meter te rijden in de Paralympische finale. En dan gebeuren er zulke dingen, dat is een emotionele rollercoaster", zegt Peter Genyn op Radio 2 Antwerpen . De Kalmthoutse topsporter verwijst naar de sabotage van zijn rolstoel. "Die is nog altijd niet opgehelderd. Tenzij iemand zijn geweten laat spreken, zal dat zo blijven vrees ik. Mijn stoel hing uiteindelijk aan elkaar met plakband en plastic trekbandjes. De ontlading toen ik alsnog goud won was enorm."

Twintig jaar geleden zei men: ocharme die jongen in zijn rolstoel. Nu zien mensen me echt als topsporter

Peter Genyn

Hoger prijzengeld voor paralympisch goud

2021 was ook het jaar waarin beslist werd om het prijzengeld voor paralympische medaillewinnaars gelijk te trekken met dat voor andere topsporters. "Het verschil was toch wel groot. Voor goud krijg ik 15.000 euro, terwijl olympisch goud voor reguliere atleten 50.000 euro oplevert. Er is nu beloofd dat het prijzengeld even hoog wordt vanaf de Spelen in Parijs. Al hoop ik alsnog dat de regeringen het klaar krijgen om ook het prijzengeld van dit jaar in Tokio gelijk te schakelen." Een maand geleden liet staatssecretaris voor Gelijek Kansen Sammy Mahdi (CD&V) weten die piste te onderzoeken.

Los van het prijzengeld is Genyn enorm gecharmeerd door de grote aandacht die de paralympische sporten kregen in 2021. "Eindelijk worden we als atleten gewaardeerd voor wat we waard zijn. Ik vind het een hele eer dat mijn naam ook aan dat verhaal verbonden is. Twintig jaar geleden zei men: ocharme die jongen in zijn rolstoel, tof dat je sport kan doen. Nu zien mensen me voor de topsporter die ik ben." Gisteravond nog werd Genyn verkozen tot Paralympiër van het jaar.

Meest gelezen