Leen De Smedt

Aalst restaureert belfort met Vlaamse subsidie van 1,1 miljoen euro

Het belfort van Aalst wordt gerestaureerd en de stad krijgt daarvoor een bedrag van 1,1 miljoen euro van de Vlaamse overheid. De restauratie past in het "Strategisch Plan Museumlandschap" waarin de stad haar cultureel aanbod wil verbeteren. Naast het belfort komen op nog andere locaties erfgoedverhalen van de stad.

De stad Aalst heeft het "Strategisch Plan Museumlandschap voorgesteld" en het belfort maakt daar deel van uit. Schepen Caroline De Meerleer (N-VA): "Wij kunnen daar normaal gezien binnenkort voor op een subsidie van 1,1 miljoen euro rekenen van de Vlaamse overheid. Dat maakt het voor ons financieel draaglijker om de publieksontsluiting van het belfort te doen."

Verhaal van Aalst

De stad wil het belfort openen voor het publiek om het verhaal van Aalst neer te zetten, op het vlak van ontwikkeling en geschiedenis, en: "Over de verschillende onderdelen van het gebouw, democratie en macht door de decennia heen. We willen de erfgoed -en cultuurliefhebbers aanspreken en ook Aalsterse families."

We willen erfgoed -en cultuurliefhebbers aanspreken maar ook Aalsterse families
Schepen Caroline De Meerleer

Het belfort wordt dus een soort museum waar je vanalles over de stad kan te weten komen. Maar daarnaast moet er ook aan het gebouw zelf gewerkt worden in de vorm van een ingrijpende restauratie. "Het moet duurzamer, energievriendelijker en toegankelijker worden", zegt de schepen.

Museumplan

Het plan met het belfort past in een veel groter plan, het "Strategisch Plan Museumlandschap", legt schepen Karim Van Overmeire (N-VA) uit :"Onze stad heeft veel verhalen te vertellen en voor ieder daarvan moet er een goede locatie zijn. In het verleden liep alles zo'n beetje door elkaar, nu krijgt ieder verhaal een eigen plek." Een aantal bekende namen uit de Aalsterse geschiedenis komen in de verhalen voor, legt Van Overmeire uit.

In het verleden liep alles zo'n beetje door elkaar, nu krijgt ieder verhaal zijn eigen plek
Schepen Karim Van Overmeire (N-VA)

"Zo denken we dat Louis Paul Boon en Dirk Martens in Utopia thuis horen. Priester Daens hoort in de Sint-Martinuskerk. Het verhaal van de macht en van Iwein Van Aalst hoort in het Belfort. De burgemeestersportretten en de meer recente geschiedenis van Aalst blijven in het Stadhuis-Landhuis-Pupillen hangen. Het stedelijk museum 't Gasthuys blijft de spin in het web, de plek waar alles samenkomt. Het standbeeld van schilder Valerius De Saedeleer zou naar de site kunnen verhuizen."

Carnavalsmuseum

Aalst staat natuurlijk gekend als carnavalstad, en er bestaat ook een Carnavalsmuseum dat nu nog onderdeel uitmaakt van het stedelijk museum 't Gasthuys. Waar dat museum effectief zijn eigen plek krijgt binnen de stad is nog niet zeker. "We moeten daar de eerste stappen nog voor zetten. En daar is enkel nog maar een werkingsbudget van 50.000 euro voor voorzien."

Schepen Caroline De Meerleer (N-VA) over de subsidie van 1,1 miljoen euro: "We hopen het goede nieuws daarover vanuit Vlaanderen in januari volgend jaar te verkrijgen.  Eind 2024, begin 2025 zou de oplevering dan moeten plaatsvinden."

kasto80

Meest gelezen