Radio 2

Bewoners Groenpark krijgen opleiding over schotten in keermuur tegen wateroverlast

23 bewoners van het Groenpark kregen een opleiding van de stad Roeselare om hun wijk te beschermen tegen mogelijke wateroverlast. “Het is een korte opleiding, waarin verteld wordt waar en hoe ze de zandzakjes moeten leggen en hoe ze snel en accuraat de waterschotten kunnen plaatsen in de keermuur tussen de Collievijverbeek en de wijk”, zegt wijkverantwoordelijke Thierry Bouckenooghe. 

Dat zo’n korte opleiding niet overbodig is, weet Mijef Callens maar al te goed. Na de laatste overstroming in 2016 stond er 35 cm water in haar woning. “Het heeft jaren geduurd vooraleer het huis hersteld was van de overstroming. Bij elke zware regenval rol ik mijn tapijt op en plaats ik de meubels wat hoger. Als je het één keer meegemaakt hebt, raak je de angst dat het nog eens gebeurt niet meer kwijt! Toen ze vrijwilligers vroegen voor de keermuur heb ik dus niet getwijfeld.”

Poortwachters

De 3 schotten, die in de keermuur moeten worden geplaatst, liggen in een container naast de zandzakken en het andere materiaal, dat klaar ligt om de watersnood te bestrijden. “De plaatsing van zo’n schot is vrij eenvoudig, maar het is goed dat we eens kunnen oefenen. Als de Collievijverbeek op overstromen staat, moet je zeer snel kunnen handelen en dan kan het wel eens verkeerd lopen door de stress”, zegt Mijef. De taak van haar en de andere vrijwilligers heeft iets weg van wachters die de stadspoort moeten sluiten bij gevaar. “Daar heb ik nog niet aan gedacht”, lacht Mijef. “Maar ik besef dat ik een hele verantwoordelijkheid heb.”

Verzekering

Alle 23 vrijwilligers krijgen ook een verzekering. “Je weet nooit of er iets verkeerd loopt en dan is het best dat onze mensen verzekerd zijn. Als achteraf torenhoge schadevergoedingen moeten betaald worden door de verzekeringen weet je nooit wie ze verantwoordelijk zullen stellen”, zegt Bouckenooghe. “We hebben hier 2 overstromingen gehad op korte tijd. Ik hoop eigenlijk vooral dat we de schotten in de keermuur nooit zullen moeten gebruiken.”  

Radio 2

Meest gelezen